Sirijac zbog Srbije zaboravio Njemačku: Ovdje je raj

Kroz preševski prihvatni centar dnevno i u zimskim mjesecima prođe blizu 2.000 izbjeglica. Mnogima je prvi kontakt volonter Abdul-Rahman, mladi Sirijac koji je prekinuo svoj izbjeglički put i ostao na jugu Srbije.

Iz Sirije je u Preševo došao kao izbjeglica prije tri mjeseca. Kada je ekipa Al Jazeere tada razgovarala s njim, želio je nastaviti put ka Njemačkoj ili Švedskoj.

Ali nije…

Abdul-Rahman je i danas u Preševu, ali u drugačijoj ulozi. Sada radi u nevladinoj organizaciji i pomaže onima koji iz njegove zemlje idu ka zemljama zapadne Evrope. Kako bi bio što uspješniji, uči i srpski jezik.

Na maternjem razgovara s izbjeglicama, sluša ih i daje im savjete. Kaže, prije razgovora s njim izbjeglice su u grču.

„Nakon razgovora svi su mnogo opušteniji, dobiju nadu i vrate osmijeh na lice. Kada vidim taj osmijeh dobijem novu energiju, to me usrećuje. Ne možete voziti auto bez benzina, a moj benzin je osmijeh i kad vidim te ljude kako se smiju“, govori ovaj Sirijac.

„Kada se igram s djetetom, plešem s njim i ono se nasmije… To je moja energija… To mi je sve.“

Izbjegličke priče i nevolje koje su ih zadesile na putu do Srbije poznate su mu jer ih je i sam doživio. Kaže, pojedini se čude što je ostao u Preševu, ali on ne žali zbog toga.

„U Njemačkoj ili Švedskoj su zaglavili u kampu. Policija im kaže: Uredu, sad možete izaći, ali se morate vratiti za sat, a to je kao zatvor. Izbjeglice su pobjegle iz svoje zemlje da bi se osjećale slobodno i poštovano i to je ono u  čemu vam pričam“, govori Abdul-Rahman.

Želi ostati u Srbiji

Njegovo izbjegličko iskustvo, ali i otvorenost i želja da pomogne, bili su presudni za angažman u Centru za integraciju mladih u Preševu.

„Saznajemo upravo iz njegovih priča kroz šta se sve suočavaju izbeglice putujući od Sirije od Avganistana i drugih zemalja do Srbije i prosto znamo koja su njihova očekivanja, njihove želje, s kakvim idejama oni kreću na taj daleki put u Evropu“, ističe Jelena Marinković, Centar za integraciju mladih.

Ideja i želja Abdul-Rahmana je da ostane u Srbiji.

„Ovo ovdje je raj. Ne govorim to zato što sam s vama, zaista se tako osjećam. Život je jednostavan, nije komplikovan. Ovo je lijepa zemlja“, dodaje.

Kad prođe rat, kaže, otići će u Siriju, ali ne da ostane. Srbija je, kaže, njegov novi izbor, javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO