Komšić poziva donatora da, ipak, podrži obnovu žičare

Idemo u projekt - sa ili bez donacije gospodina Offermanna, odgovorio je Komšić prije nekoliko dana (Arhiva)

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pozvao je donatora Edmonda Offermanna, koji je prošlog tjedna odlučio povući donaciju u iznosu od 3,5 milijuna eura za revitalizaciju Trebevićke žičare, na nastavak suradnje.

Offerman je prošlog tjedna odlučio raskinuti Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške Projektu “Revitalizacija Trebevićke žičare”, jer gradske vlasti Sarajeva nisu ispunile preuzete obaveze.

Osvrćući se na dosadašnji angažman i suradnju Offermanna i Grada Sarajeva u tom projektu, Komšić je još jednom obavijestio donatora da je Grad Sarajevo potpisivanjem Ugovora o osnivanju prava građenja sa Kantonalnim javno-komunalnim poduzećem GRAS i dobivanjem suglasnosti od Skupštine Kantona Sarajevo i Gradskog vijeća Sarajeva, “u potpunosti riješio imovinsko-pravne odnose i time ispunio osnovni preduvjet za nastavak daljnjih aktivnosti definiranih pomenutim memorandumom”.

U pismenom obraćanju Offermanu, gradonačelnik Sarajeva je apostrofirao i činjenicu da su gradske vlasti raspisale međunarodni natječaj za prekvalifikaciju, te izabrao dva najpovoljnija europska ponuđača opreme i pripadajućih projektantskih radova. U međuvremenu Grad Sarajevo je dobio i urbanističku suglasnost od Općine Stari Grad.

Napori gradskih vlasti

Komšić je podsjetio i da je formirana posebna radna skupina sa zadatkom privođenja projekta krajnjoj namjeni, tj. izgradnji i puštanju u rad žičare, te da su rješavanjem problema financiranja Grada Sarajeva krajem prošle godine stvoreni uvjeti za osiguranje ostatka financijskih sredstava potrebnih za zatvaranje financijske konstrukcije projekta gradskom proračunu.

Također je obavijestio Offermanna da je Gradsko vijeće Sarajeva prošlog tjedna usvojilo Nacrt proračuna Grada Sarajeva za 2016. godinu, a u kojem je za Projekt “Revitalizacije Trebevićke žičare” planirano 3,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,8 milijuna eura). Ostatak od milijun i pol konvertibilnih maraka (767.000 eura) Grad je planirao u proračunu za 2017. godinu.

Na kraju obraćanja, Komšić je izrazio uvjerenje da će Offermann cijeniti napore Grada koje je poduzeo u cilju izvršavanja preuzetih obaveza iz Memoranduma, te nastaviti ranije započetu suradnju kako bi građani Sarajeva što prije dobili žičaru.

Cijeli projekt obnove Trebevićke žičare, koja vodi od središta grada do Trebevića, vrijedan je šest milijuna eura, a donator Edmond Offermann odlučio je donirati 3,5 milijuna eura. Njegovim povlačenjem donacije obnova žičare postaje upitna jer je riječ o 60 posto neophodnih sredstava.

Donator se definitivno povukao

“Idemo u projekt – sa ili bez donacije gospodina Offermanna”, odgovorio je Komšić prije nekoliko dana Al Jazeeri, potvrdivši kako će donatoru poslati novo pismo sa zamolbom da se ne povlači iz projekta.

Memorandumom, potpisanim u listopadu 2014. godine između Offermanna i gradske uprave, bilo je definirano da donacija bude dostupna samo do kraja prosinca 2015. godine.

Nakon isteka roka, donator se odlučio povući. Kao razlog naveo je “činjenicu da Grad Sarajevo nije ispunio svoje preuzete obaveze”.

Takvu je informaciju gradonačelniku Komšiću i službeno priopćio Armin Rustambegović, predstavnik donatora. Za Al Jazeeru je potvrdio kako se Offerman “definitivno povlači”.

Izvor: Al Jazeera i agencije