Bh. političari traže novi kredit MMF-a od 500 miliona eura

Socijalni partneri u bh. entitetu Federaciji BiH postigli su suglasnost o Općem kolektivnom ugovoru, no značajnijih izmjena u odnosu na ranije prijedloge nema. Ipak, potpisivanje će pričekati povratak federalnog premijera Fadila Novalića iz Washingtona idućega tjedna. Posjet SAD-u državno i entitetska izaslanstva će iskoristiti i za razgovor o novom, pola milijarde eura vrijednom kreditu MMF-a, čije dobivanje neizravno ovisi i od potpisivanja kolektivnog ugovora.

Entitetski premijeri će na sastancima u Svjetskoj banci i MMF-u izvijestiti te institucije o poduzetim ekonomskim mjerama, kako bi MMF odobrio slanje tehničke misije koja će predložiti odobravanje novog kredita.

“Novi aranžman koji smo mi tražili je maltene identičan stand by aranžmanu s tim da ima bolji otplatni grace period, znači četiri do 10 godina, kamate 1,06 posto. Visina kredita je milijardu maraka u standardnoj raspodjeli – trećina RS, dvije trećine Federacija”, objasnio je Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije BiH.

I taj kredit bi trebao biti servis proračuna i u najvećoj mjeri isplaćivati ranije dugove.

Uvjeti MMF-a su, između ostalog, zadržavanje u okviru odobrenih proračuna. Da bi se to postignulo, mehanizmi vlada će najvjerojatnije biti moratorij na plaće i zapošljavanje u javnu administraciju te oporezivanje toplih obroka.

Sindikat skeptičan

Ipak, o svim tim mjerama Vlada se tek treba službeno očitovati. Sindikat je skeptičan.

“Ako se sjećate, početak je bio interventni zakon u vrijeme premijera Mujezinovića kada smo to zaustavili protestima. Neću da kažem da se bojimo – ne bismo ovdje sjedili. Ali, najavljuju neke rigorozne mjere po pitanju prava radnika ili ostalih prava”, upozorava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Svakako će se pred eventualno odobrenje kredita u obzir uzimati i to je li usvojen novi Opći kolektivni ugovor. U Federaciji BiH on je usuglašen bez značajnijih izmjena u odnosu na ranije prijedloge. 

“Najniža plata je definirana da je 406 maraka (208 eura), da je u slučaju elementarnih nepogoda, uslova privređivanja da je moguće isplatiti manju platu, ali to se sve dogovara sa predstavnicima socijalnih partnera i to nije sporno uopšte”, navodi Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora najavljeno je za idući tjedan i pod uvjetom da se premijer Novalić složi s tim što je umjesto njega dogovorilo izaslanstvo Vlade.

Izvor: Al Jazeera