Suzavac u Skupštini Kosova, opozicija izbačena

Opozicija je tri puta od jutros bacila suzavac u Skupštini Kosova, zbog čega su njihovi poslanici izbačeni iz skupštinske sale.

Time je višemjesečna blokada parlamenta nastavljena i tokom prvog zasjedanja u ovoj godini.

Tri opozicione stranke protive se formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, čije formiranje predviđa sporazum s Beogradom.

Opozicija zahtijeva ostavku vlade Ise Mustafe i vanredne izbore, nakon što je kosovski Ustavni sud proglasio da dijelovi sporazuma o Zajednici nisu u skladu s Ustavom Kosova.

Bez zastupnika opozicije

Do incidenta u skupštinskoj sali je došlo u trenutku kada je predsjednik Skupštine Kadri Veseli čitao Deklaraciju protiv presude osmorici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova izrečene prije dva dana u Srbiji.

Nakon drugog bačenog suzavca Veseli je dao petominutnu pauzu, a zastupnici opozicije su napustili salu. Međutim, zastupnici vladajuće koalicije su nastavili s radom i usvojili Deklaraciju sa 69 glasova.

Nakon trećeg suzavca, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović, i sam predsjednik Skupštine Kadri Veseli stavio je gas-masku, a osiguranje je iz sale izbacilo svih 18 zastupnika opozicije.

Sjednica je prekinuta, a nastavak je uslijedio u popodnevnim satima i to bez zastupnika opozicije.

“Iako su poslanici opozicije želeli da uđu, ostali su pred skupštinskom salom gde ih je zadržala policija. Zasedanje je nastavljeno”, javio je Goranović.

Parlamentarcima se obratio i američki ambasador u Prištini Greg Delawie, rekavši da je “zgrožen posljednjim potezima opozicije” te je pozvao da se “stvari vrate u kontrolu”.

Haradinaj podnio ostavku

Nakon što opoziciji nije dozvoljeno da se vrati u skupštinske klupe, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj podnio je neopozivu ostavku na poslaničku funkciju.

Odluku je objavio na Facebooku, napisavši kako kosovski parlament “više nije demokratska institucija” te ne vidi razlog da bude dio tog tijela.

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri prethodno je, na početku sjednice Skupštine, održan govor van dnevnog reda, kazavši da je Vlada “režimska” i da pokušava “nasilno održati sjednicu”.

“Građani su učešćem na protestima i fizički demonstrirali da ova vlada nema legitimitet. Građani Kosova ne žele na vlasti jednu vladu koja je kršila Ustav i traže prevremene izbore. Mi smo i juče, a i ranije najavili da se ne saziva sjednica Skupštine jer nema osnovnih uslova da se nastavi sa radom. Naša zemlja se nalazi u dubokoj krizi i potrebno je političko rješenje. Sazivanje Skupštine bez prethodnog političkog dogovora je samo provokacija i produbljivanje krize”, poručio je Fatmir Limaj, predsjednik opozicione Inicijative za Kosovo.           

Odgovorio im je Hashim Thaci, zamjenik premijera Kosova, rekavši da se “opozicione stranke moraju naučiti demokratskom životu”.

“Trebale bi da nauče da ne mogu doći na vlast uz nasilje. Niko ne može da prevaziđe volju građana i birača. Ovo što se danas dešava je najgora moguća poruka koja se može poslati svijetu o imidžu Kosova”, smatra Thaci.

Jajima na opoziciju

Pred početak današnje sjednice predstavnici opozicijskih stranaka i blizu 300 njihovih pristalica okupili su se na protestu ispred zgrade Skupštine. Oni su poručili da se mora zaštititi suverenitet i integritet zemlje i da štetni sporazumi moraju biti povučeni, a da Vlada koja ih je potpisala mora otići.

Dvije zasad neidentificirane osobe gađale su jajima zastupnika kosovske opozicijske stranke Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija na ulazu u zgradu Skupštine Kosova, javlja Anadolija.

Dok policija tvrdi da su Kurtija gađale jajima dvije neidentificirane osobe, iz njegove stranke navode kako su to bili policajci u civilu.

Ultimatum Vladi 

Na dnevnom redu Skupštine su 22 tačke, od kojih se mnoge odnose na proces vizne liberalizacije, a u plenarnoj sali su, osim zastupnika, pripadnici skupštinskog osiguranja, jer je opozicija najavila da će nastaviti sa blokadom rada najvišeg zakonodavnog organa Kosova.

Kosovska opozicija od sredine septembra onemogućava normalan rad Skupštine Kosova bacajući u sali za vrijeme sjednica jaja, flaše s vodom, a potom i suzavce. Traže povlačenje sporazuma o formiranju zajednica općina sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prije dva dana ujedinjena kosovska opozicija je na osmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti te zemlje održala veliki protest s kojeg je upućen ultimatum Vladi Ise Mustafe da podnese ostavku ili će u suprotnom protest ponovno biti održan 27. februara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO