Slovenija na granice šalje i vojsku

Policijske ovlasti za vojnike predviđene su za slučajeve ako dođe do većih ilegalnih prijelaza granice (EPA)

Slovenskoj policiji na granici s Hrvatskom, na dijelu na kojem nije podignuta žica, od idućeg tjedna pomagat će nekoliko stotina vojnika s djelomičnim policijskim ovlastima, odlučio je Odbor za obranu slovenskog parlamenta.

Taj zaključak, donesen bez ijednog glasa protiv, u ponedjeljak još treba potvrditi parlament u punom sastavu, za što je većina već osigurana. Za većinu su potrebne dvije trećine glasova zastupnika.

Ukupno bi u iduća tri mjeseca policiji na granici zbog izbjegličke krize moglo pomagati od 200 do 800 vojnika, što je najviše koliko se može izdvojiti iz postojeće pričuve, pojasnili su na sjednici odbora predstavnici Ministarstva obrane.

Na tzv. zelenoj granici formirat će se mješovite patrole s jednim policajcem i dva vojnika, s time što je primjena sile, osim u izuzetnim slučajevima, rezervirana samo za policiju. Uz to, određeno je da će vojska moći pomagati i u izbjegličkim centrima.

Vojska će djelovati samo u kriznim situacijama

Policijske ovlasti za vojnike predviđene su za slučajeve ako dođe do većih ilegalnih prijelaza granice, na onim mjestima koja još nisu pokrivena žičanom ogradom.

Granica Slovenije i Hrvatske duga je 671 kilometar, od čega je žica postavljena na 168 kilometara.

Ravnatelj slovenske policije Marijan Fank, koji je članove odbora upoznao s djelovanjem policije, kazao je kako je na posljednjem sastanku policijskih ravnatelja zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti dogovoreno da će svaka država za sebe biti odgovorna za preuzimanje izbjeglica na svoj teritorij.

Kako je dodao, pojavljivala se ideja o tome da se izbjeglice nakon što su u Makedoniji profilirani izravno prevoze vlakom na slovensko-austrijsku granicu. No, to još nije dogovoreno.

Izvor: Agencije