Grabar-Kitarović otkrila bistu Tuđmana

Kolinda Grabar-Kitarović se obratila građanima te svečano otkrila poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana (Marko Prpi? / Pixsell)

Prvu godinu mandata predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je u subotu “Danom otvorenih vrata“ u Uredu predsjednice i svečanim otkrivanjem biste prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tom je prigodom istaknula kako je glavna zadaća hrvatskih političara i svih u zemlji omogućiti blagostanje hrvatskim građanima.

Obraćajući se na Pantovčaku pred 200-tinjak građana iz svih dijelova Hrvatske, predsjednica Republike je naglasila kako je dužnost državnika i političara biti što više među građanima jer im oni daju svoje viđenje života u zemlji, ocjenjuju njihov rad i svoje stavove o tome što još mogu napraviti.

Istaknula je kako je današnji dan, uz obilježavanje prvih godinu dana njezinoga predsjedničkog mandata, poseban i po otkrivanju poprsja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

‘Politika zajedništva ne znači jednoumlje’

“Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, u ovoj kući na Pantovčaku, jest prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je ovdje donosio ključne odluke za budućnost naše Hrvatske u najtežim vremenima“, naglasila je Grabar- Kitarović.

Tuđmanova je politika bila politika pomirbe hrvatskoga naroda, bez koje bismo teško oslobodili i izgradili samostalnu Hrvatsku, podsjetila je Grabar-Kitarović.

“A sada je na nama kao novoj generaciji da je povedemo dalje, u bolji život za sve nas u Hrvatskoj. I zbog toga upravo politika zajedništva, koja se nastavlja na politiku pomirbe, o kojoj govorim neprestance tijekom ovih godinu dana, iznimno je bitna“, poručila je predsjednica države.

Politika zajedništva je zajednički rad za boljitak domovine i bolji životni standard građana. Napomenula je da ta politika zajedništva ni izbliza ne znači jednoumlje, niti da građani Hrvatske trebaju jednako misliti, već da svi trebaju raditi za boljitak svoje domovine.

“Ona jednostavno znači da svi zajedno radimo u cilju bolje hrvatske domovine, boljeg životnog standarda, boljih uvjeta za sve ove mlade i djecu koji su ovdje s nama, da ostaju u Hrvatskoj, a ne odlaze. A oni koji su otišli, da se vraćaju”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Nužno je, kazala je, “da Hrvatsku zajedno izgrađujemo, kako bi se postigao njezin gospodarski, društveni i svaki drugi razvoj”.

“Nakon ulaska u EU i NATO moramo postaviti strategije novog razvoja Hrvatske. A to je, naravno, blagostanje koje želimo vidjeti za sve naše državljane“, kazala predsjednica Grabar-Kitarović te zahvalila okupljenima što su došli obilježiti njezinih prvih godinu dana predsjedničkog mandata.

“Napravili smo puno, ali napravit ćemo i puno više u četiri godine koje su pred nama”, zaključila je.

Nakon obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović dvojica pripadnika Počasno-zaštitne bojne, obučena u svečene ceremonijalne odore, otkrila su bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prekrivenu hrvatskom zastavom.

Tu je zastavu potom predsjednica predala kao dar autoru biste, akademskom kiparu Kruni Bošnjaku, umirovljenom redovitom profesoru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Tuđmanova bista uz ostale hrvatske velikane

Bošnjak je u izjavi novinarima rekao kada je iznimno počašćen i ponosan što je bista izložena.

Rad kipara Bošnjaka dar je koji je na Pantovčaku još od 1996. godine, ali nije bio javno izložen.

Tuđmanova bista nalazi se u Svečanom predvorju Ureda predsjednice Republike, uz ostale hrvatske velikane – skulpturu kralja Tomislava te poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Antu Starčevića, Stjepana Radića.

Sredinom ožujka prošle godine, u sklopu primopredaje umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz, s Pantovčaka je u Kumrovec izmještena bista doživotnog predsjednika nekadašnje SFRJ i dana na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja.

Izvor: Agencije