Imad al-Husin pušten na slobodu

Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten je na slobodu.

Ovaj Sirijac proveo je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu više od sedam godina bez optužbe.

Al-Husin za Al Jazeeru kaže da prvo želi uživati s porodicom, a nakon toga planira zatražiti odgovornost države za to što je sedam godina bio zatvoren bez optužnice.

“A sigurno… Mislim da čovjek treba, ne zbog odštete, već želim da istina izađe. Već sam dobio, mislim dvije-tri presude od Strazbura da prve dve, tri godine nisu zakonski, onda Ustavni sud, pa Sud BiH već jednom je tražio moje puštanje, pa nisu me pustili. I mislim da, samo radi satisfakcije, da kažem – evo djeco vidite, nisam ja kriv. Neko je kriv za to što sam ja bio sedam godina. Mislim da ćemo raditi na tome sa mojim advokatima i vidjećemo šta će biti”, izjavio je Al-Husin.

 

Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Al-Husinu je određena blaža mjera nadzora, ograničenje kretanja na područje teritorije Kantona Sarajevo te redovno javljanje Službi za poslove sa strancima. Također su mu oduzete putne isprave i ostala lična dokumentacija.Bosna i Hercegovina usvojila je novi Zakon o strancima, koji je uveliko preuzeo stečevine Evropske unije, a to znatno mijenja i tretman stranih osoba.

Prema novom zakonu, očekivalo se da uskoro bude na slobodi.

Odbijenice iz 39 zemalja

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je ranije najavljivao da bi Abu Hamza mogao uskoro biti slobodan, ali da neće odustati od iznalaženja načina za njegovo protjerivanje.

“S obzirom na to da smo prihvatili direktivu EU-a, ugradili u naše zakonodavstvo, u kojoj stoji da će najveća mjera moći trajati osam mjeseci, mi ćemo po isteku ovog njegovog rješenja biti u prilici da on bude pušten iz Imigracionog centra, a on će za nas i dalje predstavljati prijetnju po nacionalnu bezbjednost Bosne i Hercegovine. I dalje ćemo raditi vrlo aktivno da bude protjeran, odnosno deportovan iz Bosne i Hercegovine”, kazao je Mektić.

Bosna i Hercegovina je Abu Hamzu pokušala izručiti u rodnu Siriju, što nije bilo moguće, te se obratila drugim zemljama.

Međutim, stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje.

On je tako bio ušao u osmu godinu boravka u Imigracionom centru.

Imad al-Husin je došao u Jugoslaviju početkom ‘80-ih godina prošlog vijeka da studira.

Deportacija boraca sa Bliskog istoka

Kasnije, tokom rata se borio na strani Armije Bosne i Hercegovine.

Nakon 11. septembra 2001. godine i napada na SAD, bosanskohercegovačke vlasti su počele deportirati bivše borce sa Bliskog istoka.

Neki su završili u Guantanamu, drugi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Suprotno svim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je ratificirala Bosna i Hercegovina, iako nije počinio nikakvo krivično djelo, Abu Hamza se našao iza rešetaka.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada