Hag odbio Orićev zahtjev za žalbu

Orić je u Hagu oslobođen krivice 2008. godine (EPA)

Haški tribunal odbio je zahtjev bivšeg generala Armije BiH Nasera Orića da se žali na odluku kojom je odbijen zahtjev za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH. Predsjednik Theodor Meron naveo je da odbija Orićev zahtjev da se žali, jer odbrana “nije pokazala da je u odluci došlo do greške u tumačenju zakona”, prenosi BIRN-Justice Report. 

Zahtjev Orićevih advokata da se postupak protiv njega pred Sudom BiH za ratne zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice obustavi, jer mu je već u Hagu suđeno za ista djela, odbio je sudija mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Liu Daqun u decembru prošle godine.

Daqun je naveo da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti u Srebrenici, dok mu se u BiH na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u selu kod Bratunca, što znači da su predmeti “potpuno različiti”.

Razlika među slučajevima

Orićeva odbrana je zatražila da joj se dozvoli žalba na tu odluku ističući da je došlo do nepravilnosti u radu tužilaca, kao i da su Haški istražioci imali sve dokaze u vezi s predmetom pred Sudom BiH dok je trajao postupak u Tribunalu.

Međutim, Meron je u odluci naveo da stavovi odbrane ipak ne pokazuju da se radi o istim ili sličnim djelima.

„Razmatrajući podnesak Orićeve odbrane, smatramo da on ne pokazuje da je u odluci došlo do pogrešne procjene jer se radi o dva postupka koja se suštinski razlikuju“, navodi Meron.

Orić je u Hagu oslobođen krivice 2008. godine, dok mu je suđenje pred Državnim sudom počelo krajem januara ove godine, podsjeća BIRN.

Izvor: Agencije


Povezane

Sudije Suda BiH rade u teškim uslovima, ali niti su, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima, poručuje Sud BiH.

Published On 27 Jan 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO