Crnadak najavio prijavu protiv Dodika

Crnadak je istaknuo da Dodika frustrira to što politički položaj RS-a nikad nije bio bolji, a položaj Dodika i SNSD-a nikad gori (Anadolija)

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, izjavio je u četvrtak u Banjaluci da će podnijeti prijavu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, zbog prijetnji koje mu je uputio na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

Crnadak je istaknuo da je o tome već razgovarao s Draganom Lukačem, ministrom unutarnjih poslova RS-a i dodao da će uz prijavu priložiti i CD sa snimkom Dodikove konferencije.

Kazao je da se bez obzira na prijetnje osjeća sigurno, a na pitanje novinara osjeća li se sigurno i u Sarajevu odgovorio je potvrdno.

“Anton Kasipović, ministar pravde RS-a, juče je čitav dan bio u Sarajevu, Lukač je danas, ne vidim da je to opasno”, kazao je Crnadak, kako prenosi Anadolija.

Uznemirena porodica i okruženje

Dodikovu prijetnju nazvao je mafijaškom i naglasio je kako je Dodik “ponovo slagao”.

“O Republici Srpskoj pričam samo najbolje, afirmišem je, a gospodinom Dodikom se ne bavim, on nije bitan, prolazan je”, rekao je Crnadak.

Istaknuo je da Dodika frustrira to što politički položaj RS-a nikada nije bio bolji, a položaj Dodika i SNSD-a nikada nije bio gori.

Kao drugi razlog za frustraciju, Crnadak je naveo činjenicu da se on sastaje s najvišim državnicima, pri čemu promovira RS različitu od onoga kako je vidi Dodik, kao džunglu u kojoj nema zakona i u kojoj se on sve pita.

“Siledžije poput njega mene nikad nisu impresionirale, znam se odbraniti, ako treba i uzvratiti”, kazao je Crnadak i dodao da svoje dužnosti obavlja normalno.

Uznemirena je njegova obitelj i najbliže okruženje, ali očekuje da institucije RS-a odrade svoj posao i procesuiraju Dodika.

“Službe koje brinu o mojoj bezbjednosti preduzele su potrebne mjere”, rekao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je siguran da je u pitanju prijetnja, rekao je da je Dodikov govor za njega jasna prijetnja.

“Jedino ako mislite da treba da dobijem mrtvu ribu ili odsječenu konjsku glavu?”, rekao je Crnadak.

‘Osveta se servira hladna’

Milorad Dodik je izjavio da je Crnadak tijekom boravka u Americi isključivo tražio da se “protiv njega povede široka, opsežna istraga, progon koji bi trebalo da ga onemogući da bilo šta radi”.

“O tom po tom. To nije politički zahtjev, to je zahtjev koji ja smatram ličnim. Oprostiti neću. Kada ću i šta ću učiniti to ću ja odlučiti, ali se držim jedne kineske poslovice da se osveta servira hladna. Vrijeme će pokazati na koji način i šta se ovdje radi”, rekao je Dodik.

Za mehanizam koordinacije ponovio je da je potrebno da Vlada RS-a kaže što je sporno pa da se to riješi, a o eurointegracijama BiH da je pravi posao tek pred institucijama.

“Dalji napredak zavisiće isključivo od nas, ne treba nam spuštanje ljestvice, gledanje kroz prste, nego treba da svi nivoi vlasti rade svoj posao”, istakao je Crnadak.

Na pitanje o mogućem dolasku migranata u BiH ukoliko ne budu mogli nastaviti put balkanskom rutom, Crnadak je rekao da ta mogućnost postoji, nije još uvijek izvjesna, ali da moraju biti spremni na to.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO