Savez za promjene: Dodik spreman i fizički likvidirati protivnike

Savez ističe grafite u Prijedoru kojima se poziva na ubistvo predsjednika SDS-a Mladena Bosića (Arhiva)

Savez za promjene saopćio je u srijedu da je režim Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nakon faze verbalnih poziva na linč, “progon i izopštenje funkcionera Saveza za promjene”, prešao u fazu kada je spreman svoje kritičare i fizički likvidirati, prenosi agencija Anadolija.

To, kako se navodi u saopćenju, pokazuju prijetnje Dodika upućene u utorak ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igoru Crnadku, kao i grafiti u Prijedoru kojima se poziva na ubistvo predsjednika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića.

“U istoriji RS-a i demokratskih društava do sada se nikada nije desilo da predsjednik RS-a govori mafijaškim jezikom, poziva na likvidacije, razjedinjuje umjesto da ujedinjuje građane, čime svojim potezima dovodi u pitanje bezbjednost i stabilnost društva u cjelini”, saopćeno je iz Saveza za promjene.

“Nedopustivo je da režim svoju nesposobnost da riješi tešku ekonomsku situaciju, poboljša život građana, otvori nova radna mjesta za mlade ljude, poveća penzije, uredi zdravstveni sistem, da nam bolnice budu dostojne čovjeka – krije iza laži, neutemeljenih optužbi o ‘izdaji Saveza za promjene’. Laž, sila i prijetnje su postali posljednja linija odbrane režima.”

Hladna osveta

Oni smatraju da je najbolje rješenje za RS da Dodik podnese ostavku na mjesto entitetskog predsjednika kako se RS ne bi pretvorila u Sjevernu Koreju.

“Kada predsjednik RS-a, u mafijaškom stilu, putem javnog servisa, poruči da će Igoru Crnadku ‘osvetu servirati hladnu’, on šalje poruku građanima da je takvo ponašanje dopustivo i poželjno i onda je logična posljedica takve poruke poziv na ubistvo predsjednika SDS-a Mladena Bosića”, navodi se u saopćenju.

Iz Saveza sa promjene su poručili da ostaju posvećeni “stvaranju normalnog i civilizovanog društva, očišćenog od kriminalizovanih i korumpiranih pojedinaca, bez obzira na to kako se oni zvali i kojoj političkoj opciji pripadali, te da ih nikakve prijetnje, laži i haranga neće uplašiti”.

Izvor: Agencije


Povezane

Način usvajanja mehanizma koordinacije kritizirala vlast u bh. entitetu Republika Srpska, vlast na nivou države tvrdi da nema ništa sporno.

Published On 11 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO