Radončiću ukinut pritvor, izrečene mjere zabrane

Sud Bosne i Hercegovine odbio je u srijedu prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine o produženju pritvora lideru Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću te mu izrekao mjere zabrane, potvrdio je za bosanskohercegovačke medije Radončićev advokat Asim Crnalić.

Kako se navodi u saopćenju Suda, odbijen je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine “te je pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića ukinut”.

Pritvor je zamijenjen mjerama zabrane: napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontroliraju poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine), sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara, međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o okolnostima koje se tiču ovog krivičnog postupka.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora”, navode iz Suda.

Zabrane Dautbašiću i Šahman

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva te su u odnosu na optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene mjere zabrane:

– zabrana napuštanja adrese boravišta (optuženom Bakiru Dautbašiću se zabranjuje napuštanje područja Kantona Sarajevo, dok se optuženoj Bilseni Šahman zabranjuje napuštanje države Bosne i Hercegovine), uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;

– zabrana sastajanja i kontaktiranja s ostalim saoptuženim u ovom krivičnom predmetu i sa svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje saoptuženim i svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara.

Njih dvoje su obavezni javljati se nadležnim policijskim stanicama dva puta sedmično.

Nema destabilizacije koalicije

Nakon izlaska iz pritvora, Radončić je novinarima kazao kako „provokacija sa mojim hapšenjem nije destabilizirala snažnu bošnjačku koaliciju koja je bila potreba“.

„Nije moje da komentarišem sudske presude, time će se baviti moj odvjetnički tim. Ja kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju, svojim poslom. Neka se svako bavi svojim poslom“, kazao je lider SBB-a, dodajući kako će biti vremena da govori o tome ko mu montira sudski proces.

Radončić, predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, lišen je slobode 25. januara i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije