Zatraženo produženje pritvora za Radončića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je u utorak produženje pritvora za Fahrudina Radončića, koji se, prema potvrđenoj optužnici, tereti za krivično djelo “ometanje rada pravosuđa”, a kojem je prethodno određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo također traži produženje mjera zabrane za drugooptuženog Bakira Dautbašića i trećeoptuženu Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene.

Sud Bosne i Hercegovine o tome će odlučiti naknadno.

Odbrana prvooptuženog protivi se navodima Tužilaštva i traži neprihvatanje prijedloga.

Dragan Barbarić, advokat Fahrudina Radončića, kazao je kako je tražio da se njegov klijent pusti uz eventualno razmatranje mjera zabrane te da odluku Suda očekuje u toku dana. Također je rekao kako je “važno da je Radončić poslao poruku da je ovo politički montiran proces”, javila je reporterka Al Jazeere Lana Knežević.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, lišen je slobode 25. januara i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Detalji optužnice

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 5. februara optužnicu protiv Radončića, Dautbašića, Šahman i Zijada Hadžijahića.

“Navedene osobe se terete da su, između ostalog, organizirali i postali pripadnici organizirane skupine ljudi, koju je organizirao i istom rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili kaznena djela:

– Fahrudin Radončić, krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (Član 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine), Ometanje rada pravosuđa (Član 241) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (Član 219);

– Bakir Dautbašić, krivična djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (Član 249), Ometanje rada pravosuđa (Čaln 241) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (Član 219);

– Bilsena Šahman, krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (Član 249) i Ometanje rada pravosuđa (Član 241);

– Zijad Hadžijahić, krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (Član 249), Ometanje rada pravosuđa (Član 241) te Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (Član 219).

Izvor: Al Jazeera i agencije