Preminuo borac za ljudska prava Srđan Dizdarević

U profesionalnoj karijeri Dizdarević je bio i novinar i urednik lista Oslobođenje, a potom i u diplomatskoj službi (Al Jazeera)

Građanski aktivist i dugogodišnji predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava Bosne i Hercegovine Srđan Dizdarević umro je u utorak u Sarajevu, potvrdili su članovi obitelji.

Dizdarević je rođen u Sarajevu 1952. godine i pripada uglednoj antifašističkoj obitelji čiji su članovi nekadašnji istaknuti političari i diplomate.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a tijekom karijere bio je novinar i urednik lista Oslobođenje, a potom i u diplomatskoj službi.

Predsjedanje Helsinškim komitetom BiH preuzeo je 1995. godine i na toj je dužnosti ostao sve do 2014. godine.

Obnašao je i dužnost člana Izvršnog komiteta Međunarodne helsinške federacije.

Bio je istaknuti branitelj ljudskih prava i sloboda u BiH, oštar kritičar kriminala i korupcije i odlučni zagovaratelj mira i suživota.

U Alternativnom Vijeću ministara obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova, a radio je i na izradi Izbornog zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Koliko ima ksenofobije u našoj regiji? Prema kojim grupama je najčešće usmjerena? Kako političari utiču i reaguju na pojave netrpeljivosti? Šta u borbi protiv ksenofobije mogu učiniti zakoni i kazne, a šta informisanje i tolerancija? O ksenofobiji, njenim uzrocima i borbi protiv nje razgovaramo sa našim gostima: U Beogradu je Rаdoš Đurović iz Centrа zа […]

Published On 06 Dec 2013

Jačaju li u regiji ultradesničarske i neofašističke ideje? Jesu li ratovi devedesetih doprinijeli oživljavanju fašističke ideologije? Kakav je odnos vlasti, medija i društva u cjelini prema neofašizmu? Šta će promijeniti zabrane ultradesničarskih organizacija i pokreta? Neofašističkih ideja u određenim periodima ima u skoro svim dijelovima svijeta, čak su i najčešće u zemljama koje su bile […]

Published On 19 Jun 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO