Zbog zločina u Manjači uhapšene tri osobe

SIPA je hapšenja provela na području Prijedora (Arhiva)

Trojica bivših pripadnika vojske i policije bosanskohercegovačkih Srba uhićeni su po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad zatočenicima u zloglasnom logoru Manjača kod Prijedora.

Među privedenima je i Darko Mrđa, kojega je ranije na 17 godina zatvora osudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i koji je, nakon odležanih 11 godina, pušten na slobodu te se vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Mrđu i još dvije osobe u jutarnjim su satima uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, a iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je potvrđeno kako ih se sumnjiči upravo za zločine počinjene u logoru Manjača, odnosno za zlostavljanja i ubojstva zatočenika.

Taj je logor još 1991. godine uspostavila bivša Jugoslavenska narodna armija i tamo u zatočeništvu držala hrvatske branitelje zarobljene tijekom rata u Hrvatskoj.

Zločin na Korićanskim stijenama

Godinu kasnije logor su preuzele vlasti bosanskohercegovačkih Srba, pretvorivši Manjaču u mjesto zatočenja Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora i Banje Luke, koji su bili izloženi masovnim progonima.

Prema evidencijama Međunarodnog komiteta Crvenog križa, u Manjači je bilo zatočeno najmanje 3.700 civila nesrpske nacionalnosti, koji su bili izloženi izgladnjivanju i zlostavljanju.

Točan broj ubijenih zatočenika nije utvrđen, no prikupljeni su podaci kako je riječ o više desetaka osoba.

Darko Mrđa je ranije osuđen za ratne zločine na planini Vlašić, na temelju optužnice podignute pred ICTY-jem.

On je 2004. godine priznao kako je sudjelovao u ubojstvu 150 zatočenika.

Riječ je o zatočenicima prevezenim tijekom ljeta 1992. godine na Vlašić pod izlikom razmjene.

Na lokalitetu Korićanskih stijena srpski su vojnici i policajci zatočenike istjerali iz autobusa i strijeljali ih, a njihova su tijela pobacali u provaliju.

Četvrti osumnjičeni na odsluženju kazne

Osim Mrđe, slobode su lišeni i Radenko Marinović te Milan Gavrilović.

Sva trojica imaju prebivalište u Prijedoru.

Četvrti osumnjičeni u tom slučaju Zoran Babić nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne na temelju pravomoćne presude za zločin na Korićanskim stijenama, te će tužitelju biti priveden iz ustanove u kojoj izdržava kaznu.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine na području Prijedora i okolice, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području, a u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije Centra javne bezbjednosti Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, oni se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tokom kolovoza 1992. godine i transporta nezakonito zatočenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tokom transporta, počinili ubojstva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatočenika.

Upotreba hladnog i vatrenog oružja

Pojedini osumnjičeni osobno su i izravno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili ozljede i počinili ubojstva žrtava, navode tužitelji.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubojstva najmanje 10 osoba te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve.

Osumnjičeni Mrđa pod istragom je i zbog ubojstva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice u srpnju 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Svi će tokom dana biti predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije