NUNS: Gruhonjić žrtva govora mržnje

TV Pink negirao da se bavio nacionalnim porijeklom direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Al Jazeera)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopćenju najoštrije protestira zbog tekstova u tabloidu Informer i TV Pink, za koje smatra da “predstavljaju klasičan primer šovinističkog denunciranja Dinka Gruhonjića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)”.

“Jasne aluzije na Gruhonjićevo nacionalno poreklo, korišćenjem izmišljenog imena ‘Sabahudin’, predstavlja najgrublje kršenje Etičkog kodeksa i promovisanje govora mržnje”, upozorava NUNS, prenosi

Prema stavu NUNS, na ovaj način Informer i Pink “pokazuju da u ostvarenju svojih namera da prokažu svakog ko drugačije misli, ne prezaju ni od prebrojavanja krvnih zrnaca”.

“Na taj način potvrđuju tezu Dinka Guhonjića da u nekim medijima mogu jasno da se uoče zameci fašističkih ideologija, jer argument u vidu korišćenja imena ‘Sabahudin’, u obračunu sa predsednikom NDNV, prvi put je iskonstruisan upravo u nekim pronacističkim organizacijama”, zaključuje NUNS.

NDNV je ranije saopćio da će režimski mediji, na čelu sa Pinkom i Informerom, svojim izvještavanjem i svakodnevnim pozivima na linč pojedinaca i njihovih porodica ući u historiju novinarstva kao jedan od najjezivijih primjera zloupotrebe medija, koji, kako su ocijenili iz NDNV, “može da se meri sa periodom nacizma u Nemačkoj”.

Televizija Pink odbacila je kritike NDNV, uz poruku “da je ta organizacija ekspozitura jedne političke partije, a njen predsednik Dinko Gruhonjić – politički komesar”, na što je reagirao NUNS.

TV Pink: Zlonamjerne optužbe NUNS-a

Optužbe NUNS-a da je televizija Pink, u svojoj odbrani od napada predsjednika NDNV-a Dinka Gruhonjića, širila šovinizam i fašizam, zlonamjerna je i netačna, saopćio je u ponedjeljak Kolegij Informativnog programa TV Pink.

“Kvalifikacije, uvrede i pretnje jedini su sadržaj saopštenja privatnog udruženja Dinka Gruhonjića nazvanog Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kojim je nanišanio između ostalih i RTV Pink. Zamerke na profesionalnost našeg izveštavanja rado bismo uvažili od nekoga ko se dokazao kao novinarski profesionalac, ali nam je neprihvatljivo da takvu ocenu iznese neko ko se dokazao samo kao politički komesar”, saopćio je TV Pink.

Demokratska stranka saopćila je ranije da su neprimjereni napadi glavnog urednika lista Informer Dragana J. Vučićevića na predsjednika NDNV-a.

“Poslednje napade Dragana J. Vučićevića na predsednika Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića treba shvatiti isključivo kao malo ekstremnije metode kojima se služi režim u Srbiji”, navodi se u saopćenju DS-a.

Izvor: Agencije