Nikolić: Srbi u Hrvatskoj su ugroženi

Tomislav Nikolić: Kampanja se još u Hrvatskoj dobija na tome ko će bolje zaštititi Hrvatsku od Srbije (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zabrinutost “zbog činjenice da se širi osećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj”, odbacivši kao netočna medijska nagađanja da je ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uvjetovao njegov posjet Zagrebu.

On je u intervjuu beogradskom listu Danas istaknuo kako “uopšte nema istine” u takvim tvrdnjama.

“Sa predsednicom Hrvatske sreo sam se u Zagrebu pre nešto više od dva meseca i ona je rekla da će me pozvati u posetu početkom naredne godine, ali da sačekam da se formira vlada, jer će imati izbore”, rekao je Nikolić, podsjetivši na postizborne pregovore na hrvatskoj političkoj sceni.

Kazao je kako je predsjednica Hrvatske znala i što je proizišlo iz njegova posjeta Vatikanu, gdje je s papom Franjom razgovarao o proglašenju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca svetim.

“Papa je rekao da će formirati komisiju, a Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio dijalog sa Rimokatoličkom crkvom u povodu namere da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca. Papa je prilikom moje posete naglasio kako nije njegova želja da to bude prvi svetac koga jedna hrišćanska crkva ne priznaje, nego da on želi svece koje svi priznaju i poštuju, kao do sada”, rekao je Nikolić.

“Kolinda Grabar-Kitarović raspolagala je s tim podacima kada mi je rekla da će me pozvati u posetu”, istaknuo je Nikolić.

‘Stalno pričaju o nekakvom logoru’

Na inzistiranje znači li to da Zagreb nije tražio informacije o nestalim Hrvatima, Nikolić je kazao kako “hrvatska stranka uvek kad nešto želi da zaustavi ili odloži spominje sudbinu nekakvog logora u Srbiji, u koga su dovedeni hrvatski vojnici, a potom nestali bez traga”.

“Ja sam ih pitao – gde je ta lokacija? Gde god budete rekli, naše vlasti će kopati. Mi nemamo razloga da krijemo ako zaista tako nešto postoji. Ne, oni to nikada nisu uradili, ali stalno se čuje u Hrvatskoj da dok se ne reši sudbina nestalih lica u Srbiji, neće biti dobrih odnosa. Tu je i sudbina nekakve otete imovine, neke kulturne baštine i umetničkih dela. Ako počnemo tako da govorimo jedni drugima da nešto nismo rešili – onda ne bi trebalo nikad da razgovaramo”, rekao je Nikolić, podsjetivši kako i srpska strana ima što za pitati.

“Šta da kažemo o nestalim Srbima, o proteranima i njihovoj imovini, o uzurpaciji njihove imovine, o penzionim pravima? To nije bio i ne sme da bude problem za uspostavljanje boljih odnosa Srbije i Hrvatske. To vlade mogu i trebaju da rešavaju”, smatra Nikolić.

Za odbacivanje oružja

Na pitanje može li se surađivati s novom hrvatskom Vladom, kojoj je već osporen odnos prema Srbima, Nikolić je odgovorio kako je “to sudbina svake hrvatske političke stranke ili političara u kampanji i neposredno posle kampanje”.

“Kampanja se još uvek u Hrvatskoj, na žalost, dobija na tome ko će bolje da zaštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožena od Srbije. A onda kad formiraju vladu, moraju još dva-tri meseca tako govoriti, dok ne počnu štrajkovi zbog plata, zbog neisplaćenih doprinosa i onda kreće normalna socijalna i ekonomska priča, kao u svakoj državi. Loši odnosi Hrvatske prema Srbiji prebace se na Vukovar, i tu otprilike zamire i počinje saradnja. Znači, treba sačekati još jedno dva meseca”, procijenio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, “u Srbiji više niko ne pobeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i država”.

“Ne želim da raspirujem vatru između Srbije i Hrvatske, ali sam veoma zabrinut zbog činjenice da se širi osećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj”, naglasio je Nikolić.

Komentirajući dojmove kako se na relaciji Srbija – Hrvatska stalno “živi u nekoj vrsti zamrznutog konflikta”, Nikolić je na pitanje postoji li neka vrsta preventivnog regionalnog mehanizma koji bi te konflikte amortizirao kazao kako već dugo sugerira da treba odbaciti oružje i dogovoriti se o suradnji, te eliminirati ratne opcije.

“Dugo godina sam govorio da trebamo sesti i dogovoriti se da svi pobacamo oružje koje imamo u bivšoj Jugoslaviji, da nemamo vojske, da imamo specijalne jedinice za odbranu od terorizma, da te jedinice međusobno sarađuju, da imamo, naravno, policiju i da nam oružje za ratove nije potrebno. Šta će Hrvatskoj oružje za rat protiv Srbije? Kada bi Hrvatska ušla u rat sa Srbijom, ušao bi NATO u rat sa nama. A šta će Srbiji ekstra naoružavanje ako krene NATO na nas? Da se branimo tri meseca!? Razum govori da mi trebamo da odbacimo oružje kao način za rešavanje naših sporova i konflikata”, poručio je šef države Srbije.

BiH je ‘kao bolesnik’

Nikolić je istodobno za Bosnu i Hercegovinu rekao da je “kao bolestan čovek” te da “svi gledaju kako da je svako na svoj način podeli”.

“U duši je [Bosna i Hercegovina] bolesna, a to sam rekao i [njemačkoj kancelarki] Angeli Merkel u Dubrovniku. Ta trojica kopredsednika u Bosni i Hercegovini uvek se lepo druže, ali kako im žive entiteti, kako im žive narodi, to ne pitaj nikog od njih. Pitajte ih svu trojicu – ko je Bosanac od njih. Niko. Gledaju kako da je svako na svoj način podeli. Bošnjaci ne žele da je dele, pošto dominiraju; Srbi žele da se odvoje pošto imaju svoju celinu, Hrvati bi se svakako lepili za Hrvatsku. Najlakše je [predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada] Dodika optužiti da upropaštava Bosnu, jer on svojom građom i glasom predstavlja dobar cilj, a nije svrha Dejtonskog sporazuma upropaštavanje Bosne”, ocijenio je Nikolić.

Komentirajući proces eurointegracija Srbije, Nikolić je izrazio nadu da “priznanje Kosova nikada neće biti uslov za ulazak Srbije u EU”.

“A ako će to [priznanje nezavisnosti Kosova] biti uslov za naše članstvo u Uniji – ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti rešeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti da se snađemo u svim poglavljima”, rekao je Nikolić.

Izvor: Agencije