Gojković: Raspisivanje izbora u Srbiji početkom marta

I Maja Gojković i Aleksandar Vučić obrušili su se na koalicijske partnere iz SPS-a (Tanjug)

Vanredni izbori u Srbiji će biti raspisani početkom marta, izjavila je predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ukazala je i na to kako je Socijalistička partija Srbije “pred velikim izazovom” da objasni svojim biračima je li “napravila otklon” prema Srpskoj naprednoj stranci.

Gojković je u intervjuu Večernjim novostima najavila da će se uskoro sastati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom kako bi se dogovorili kojeg datuma će se glasati.

“Biće to kraj aprila ili početak maja”, najavila je Gojković.

Vučić nema povjerenja u SPS

Kada je riječ o saradnji sa SPS-om, Gojković je navela kako se “ne može pobeći od toga da čelni ljudi socijalista daju incidentne izjave o uspesima Vlade, da provociraju premijera [Srbije Aleksandra Vučića], a da nikakvih sankcija nema”.

“Što se tiče parlamentarnog dela, vidi se šta su i da li su podržavali poslanici SPS-a. Što se tiče naših međusobnih odnosa, treba postaviti pitanje socijalistima i njihovim čelnim ljudima, jer je bilo dosta i provokacija prema politici koju SNS vodi. SPS je pred velikim izazovom da objasni svojim biračima da li je napravila otklon prema SNS-u, a mi to nismo izazvali”, istakla je Gojković.

Na pitanje ko je neprihvatljiv partner za SNS poslije izbora, Gojković je rekla da treba sačekati rezultate izbora i vidjeti ko će preći izborni prag.

Prema njenom mišljenju, “građani će reći ko će se u budućnosti baviti politikom, a ko ne na parlamentarnom nivou”.

O saradnji sa SPS-om govorio je i predsjednik SNS-a, ujedno i premijer Vučić.

Za dnevni list Alo je rekao kako “nema apsolutno poverenje u SPS i da bi bilo neprirodno da ga ima posle […] mnogih stvari koje je u prethodnom periodu proživeo”.

“Ne bi me iznenadilo ni da žele da ostanu s nama, ni da odu sa drugima”, kazao je Vučić.

‘Rad, hrabrost i marljivost’

“U opštoj trgovini koja postoji u Srbiji naročito sam srećan što se ne plašim ujedinjavanja svih protiv SNS-a. Mislim da je politika rad, hrabrost i marljivost, a ne zbrajanje mogućeg i nemogućeg u mržnji protiv nekoga”, rekao je Vučić.

Dodao je kako je “pravo SPS-a da radi ono za šta misli da je najbolje za njih”.

Još je rekao kako uvijek ima poštovanje prema svim koalicijskim partnerima, a odluku ko će biti budući koalicijski partner SNS-u najavio je poslije izbora.

“Mislim da je veoma važno da se pokaže da svako ko je pomislio da udarom na Vučića, makar bio i najprljaviji – kao kad se hvalite slikama sa nekim čudnim čovekom kome je najveće dostignuće u životu to što je vikao: ‘Vučiću, pederu’ – moram da kažem da to i nije neki program, niti neka hrabrost, a nije baš ni neka naročita pamet”, primijetio je Vučić.

Izvor: Agencije