Žica na granici ugrožava poslovanje

Stanovnici naselja na slovensko-hrvatskoj granici kažu da žičana ograda uništava poslovanje i da ih udaljava od susjeda. Slovenija je zbog izbjeglica postavila nekoliko kilometara dugu žicu prema Hrvatskoj.

Miriam i njen muž vlasnici su škole jahanja. Djecu su učili jahati sve dok ograda nije postavljena uz ivicu njihovog zemljišta na granici s Hrvatskom. Dva dana kasnije jedan od njihovih pasa se teško povrijedio. Vlasti su se vratile i dodatno ojačale ogradu, odvojivši im dio zemljišta. Sada konji ne mogu plivati u rijeci, a oni su morali prekinuti nastavu jahanja, jer bi djeca mogla pasti na ogradu.

“Više ne radimo zbog ograde. Odgovornost i rizik su preveliki. Niko više ne jaše, a konje nismo puštali van više od mjesec dana”, kaže Miriam Blatnik, veterinarka i instruktorica jahanja.

U ovim selima žica presijeca zemljište brojnih poljoprivrednika, a mnoge medvjede i jelene doslovno je izrezala. Također, nekoliko djece je palo na nju, ali niko do sada nije vidio izbjeglice.

Bijesni hotelijeri

“Nema dokaza da su izbjeglice pokušale iz Hrvatske preći u Sloveniju prije ili poslije postavljanja ograde, osim preko službenih graničnih prijelaza. Dakle, tvrdnja da se Slovenija štiti od prijetnje nije osnovana. Slovenci koji žive uz granicu s Hrvatskom kažu da im je žica zagorčala život”, izvještava Laurence Lee, reporter Al Jazeere.

Uzvodno ograda prolazi kroz kamp i prostor koji se koristi za održavanje muzičkog festivala Šengenfesta, koji slavi otvorene granice, kojih više nema. Ugostitelji i hotelijeri su bijesni.

“Žica je opasna za ljude i turizam, a to je najbitnija industrijska grana ovdje”, ističe Peter Crnić iz Regionalne razvojne agencije.

Aktivisti su održavali proteste. Čak su simbolično igrali odbojke preko žice. Ali, Vlada je nepokolebljiva. Kada se ograde jednom postave, veoma je teško srušiti ih.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada