Sirijac nakon 20 godina ponovo u BiH

Godine 1996. vratio se u rodnu Siriju i tamo pronašao posao. Objašnjava da je bio direktor Zdravstvenog zavoda, i imao je privatnu stomatološku ordinaciju.

Osnovao je i porodicu. Onda je 2011. krenuo rat u Siriji. I ova šestočlana porodica je morala bježati. Njihov put završio je u Sarajevu.

Ovdje su našli mir, međutim kćerka Gofran, sanja o povratku.

“Želim se školovati. Napustila sam školu prije četiri godine zbog rata. Ljudi su ovdje divni. Sviđa mi se Bosna… Ali se nadam da ću jednog dana otići u Siriju. Nedostaje mi kuća, prijatelji i rodbina”, govori ona kroz suze.

Za razliku od svoje sestre, Raid se ne želi vratiti u Siriju. Njegov otac objašnjava da Raid ima veoma traumatična iskustva iz rata.

“Ne bih se vraćao u Siriju jer tamo imam samo loše uspomene. Nemam više prijatelja tamo, ubijeni su. Ako se vratim tamo vratit će se i uspomene kako sam gledao dok ih ubijaju”, kaže on.

Školovanje i posao

Adil ima državljanstvo BiH, i predao je dokumenta članova svoje porodice, kako bi i oni ušli u proceduru dobijanja državljanstva.

Kaže da imaju povratnu informaciju iz kancelarije za strance, te da ne bi trebalo da imaju problema za dobijanje dokumenata.

Planira ovdje ostati s porodicom, ali ako se rat završi, zajedno će donijeti odluku da li će se vratiti u Siriju.

“Vidjet ćemo, kako oni hoće. Ovo jeste zemlja koja me je prihvatila, dala mi znanje i diplomu. Ali meni je srce u Siriji”, kaže Adil.

Trenutno žive od ušteđevine. Adil svakodnevno traži posao, i nada se da će ga naći.

U međuvremenu, njegovi mališani uče bosanski kako bi što prije mogli nastaviti školovanje.

Zajednica ih je prihvatila, i stekli su, kažu, mnogo prijatelja sa kojima igraju nogomet, što u Siriji nisu mogli.

Izvor: Al Jazeera