Dačić: Ako Slovenija i Hrvatska zatvore granice, i Srbija će

Ivica Dačić ocijenio da je veoma zanimljivo da izbjeglice ne žele da mijenjaju rutu (AFP)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je na jedinstven pristup Evropske unije izbjegličkoj krizi, ukazujući na to da, ukoliko Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, i Srbija biti primorana da učini isto.

“Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Nas zabrinjava to što EU nema jedinstvenu politiku i stav šta da se dalje raditi. I razne pojedinačne mere država nas dovode u tešku situaciju”, rekao je šef srpske diplomatije za radio Deutsche Welle.

Dalji koraci Srbije će prvenstveno zavisiti od poteza zemalja koje su na zapadno-balkanskoj ruti, rekao je Dačić, napominjući da bi prema najavama austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurza, Beč mogao da ograniči broj izbjeglica i to do kvote od  37.500 ljudi.

Ruta izbjeglica ostala ista

“Dakle, moramo da vidimo šta Austrija namerava da učini, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena da jednostavno zatvori granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji”, rekao je on.

Dačić je ocijenio da je veoma zanimljivo da izbjeglice ne žele da mijenjaju rutu.

“To je verovatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima. Međutim, kako će se kretati dalje, ako budu zatvorene granice, da li će se iznalaziti neke nove rute, to ćemo videti u narednom periodu”, naveo je Dačić.

Na pitanje da li bi pitanje izbjeglica moglo da se instrumentalizuje tokom izborne kampanje, on je rekao da bi, nažalost, moglo da se desi da do zatvaranja granica, dođe baš u predizbornoj kampanji.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prethodno kazala da smatra da se mora ukloniti žica s granice s Mađarskom i Slovenijom, a za to je pretpostavka dijalog.

Izvor: Agencije