Crna Gora počela pregovore s NATO-om

Odluka o pristupanju NATO-u je u nadležnosti Skupštine Crne Gore, smatra zvanična Podgorica (EPA)

Crna Gora je danas počela pregovore o pristupanja NATO-u, objavljeno je na elektronskoj stranici Alijanse.

Navodi se da je Crna Gora time napravila značajan korak ka članstvu.

Pregovori će pokriti politička, vojna i pravna pitanja.

“Tim Crne Gore čine predstavnici resora odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Direkcije za zaštitu tajnih podataka i Misije Crne Gore pri Alijansi”, rekla je ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić

Dodala je da će početni pregovori trajati najvjerovatnije do aprila te da se oni ne razlikuju mnogo od dosadašnjeg toka integracija.

“Nema mnogo razlike u odnosu na MAP [Akcioni plan za članstvo] proces, to je samo donekle modifikovana priča, ali i dalje postoje oblasti koje će biti tretirane na razgovorima. To su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, kao i podrška javnog mnijenja”, dodala je ona.

Pejanović-Đurišić kaže da se od Crne Gore očekuje da predstavi plan za nastavak reformi.

Formalni poziv

Crna Gora je 23. decembra prošle godine formalno pozvana da počne proces pristupanja NATO-u nakon što su početkom decembra ministri vanjskih poslova zemalja članica Alijanse donijeli odluku da zvaničnoj Podgorici upute poziv za članstvo.

Dio crnogorske opozicije protivi se pristupanju NATO savezu.

Opozicijski Demokratski front, kojem se pridružio i dio nevladinog sektora, u Podgorici je organizirao proteste protiv ulaska u NATO.

Smatraju da Crna Gora ne treba ući u taj savez te da odluka o tome mora biti donesena na referendumu.

Vlada Crne Gore smatra da je odluka o članstvu u Alijansi u nadležnosti Skupštine.

‘Kruna reformi’

Premijer Crne Gore Milo Ðukanović smatra da poziv toj zemlji za članstvo u NATO predstavlja krunu reformskih napora njegove Vlade od proglašenja nezavisnosti do danas.

“To vidimo kao istorijsku prekretnicu, u smislu odluke o pripadnosti jednom novom sistemu vrijednosti – sistemu vrijednosti euroatlantske zajednice. Takođe, mislimo da je to važan zamah daljem unapređenju stabilnosti i razvoja regiona Zapadnog Balkana”, rekao je Ðukanović u intervjuu Radiju Deutsche Welle.

On je podsjetio da od 2008. godine, kada su Hrvatska i Albanija ušle u NATO, nije bilo prijema novih članica, a da je evropska perspektiva balkanskih zemalja bila “zamagljena”.

“Naravno, tu okolnost su koristili protivnici NATO-a i Evropske unije. Oni su pokušavali da u zapadnobalkanskim zemljama ožive neke iluzije o mogućim alternativama evropskoj i evroatlantskoj integraciji”, rekao je Ðukanović.

Evropski put

Komentirajući činjenicu da i u Crnoj Gori ima protivnika ulasku u NATO, posebno u redovima opozicije, on je potvrdio da je crnogorsko društvo veoma podijeljeno.

Po njemu, ulasku u NATO protive se isti oni koji su bili protiv nezavisnosti od Srbije na referendumu 2006. godine.

“Mi smo prije referenduma govorili da želimo nezavisnost da bismo išli putem Evrope i evroatlantske zajednice. Naši konkurenti su nam nudili da se zadržimo na balkanskim bespućima”, kazao je crnogorski premijer.

Ipak, kako je dodao, to se malo promijenilo i danas je proevropski pokret u Crnoj Gori jači nego što je bio pokret za nezavisnost 2006. godine.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada