Određen pritvor Slobodanu Pavloviću

Pavlović banka se povezuje s navodnim nepravilnostima u vezi s kupovinom vile u Beogradu za Milorada Dodika (Al Jazeera)

Sud BiH odredio je pritvor do 30 dana vlasniku Pavlović banke – Slobodanu Pavloviću iz Bijeljine i ostalim osumnjičenima u ovom procesu, potvrdio je Al Jazeeri advokat obrane.

Tužiteljstvo je pritvor zatražilo pod obrazloženjem da postoji opasnost od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Odbrana odbacuje navode i tvrdi kako je zdravstveno stanje 78-osmogodišnjeg Pavlovića loše.

On i još tri osobe su uhapšeni prije dva dana pod sumnjom na finansijske malverzacije.

Pavlović banka se povezuje s navodnim nepravilnostima u vezi s kupovinom vile u Beogradu za Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska.

Optužba želi pokazati da je Milorad Dodik platio kuću u Beogradu godinu dana prije nego što je za nju uzeo kredit kod Pavlović banke.

Tužilaštvo je ranije u subotu predložilo sudu da se osumnjičenima Slobodanu Pavloviću, Petru Laziću, Ljiljani Garić i Blagi Blagojeviću odredi pritvor.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su 11. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića i još tri službenika te banke zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi sa poslovanjem Pavlović banke.

‘Pritvor nepotreban’

Branitelj optuženih ranije je rekao da je pritvor nepotreban, a da je Sud mogao donijeti druge mjere kako bi spriječio utjecaj na svjedoke i moguće bjekstvo.

“Ako bih bio subjektivan, pa, nema razloga ni za mere. Jeste li videli danas kakve ljude imate ispred sebe, jesu li to ti likovi zbog kojih treba čovek da sada strepi da će pasti ova država, apsolutno je jasno da to nije to. Pozadina celog ovog predmeta je sasvim nešto drugo. Ja mislim da ovde niko nije naivan i da ukoliko bi bio određivan pritvor, to bi bio samo vid pritiska sa nekim potpuno drugim ciljem.”

Dvije stotine radnika preduzeća Slobodana Pavlovića, te mještana Pavlovićevog rodnog sela Popovi, okupilo se na platou ispred njegovog univerziteta Slobomir nedaleko od Bijeljine.

Radnici kažu došli su da pruže podršku Pavloviću nakon hapšenja. Tvrdi da je riječ o montiranom procesu i da će učiniti sve da zaštite i Pavlovića i njegove firme. Direktorica Pavlović banke pozvala je klijente banke da ne nasjedaju na dezinformacije, te da je kredit predsjednika Milorada Dodika uredan i da bi ga, kako kaže, svaka banka poželjela imati u svom portfoliju. 

Izvor: Al Jazeera