RS ne priznaje koordinaciju u EU procesu

Predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je u srijedu da odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo 26. januara, nije usaglašena sa Vladom RS-a.

Komentirajući navode predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o usvajanju odluke, Cvijanović je rekla da je nedopustivo da Zvizdić kaže da je tekst odluke poslao entitetskim vladama na upoznavanje.

“Njegov zadatak je bio ne da upozna entitetske vlade o usvojenom tekstu, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst, na kraju, nakon njegovog usaglašavanja, bio usvojen na svim nivoima vlasti”, istakla je Cvijanović.

Ona smatra da je Zvizdić zloupotrijebio prošlosedmični sastanak u Banjoj Luci, na kojem je dogovoreno da kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara pošalje radnu verziju odluke, a da Vlada RS-a da svoje komentare na njen tekst.

Zvizdić: Ispunjeni svi uvjeti

“Očigledno, on [Zvizdić] je tada od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Savjet ministara odluku već usvojio”, naglasila je Cvijanović.

Dodala ja će se Vlada RS-a zvanično odrediti prema tekstu odluke, ali i prema ponašanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji je odlučio sam, bez Vlade RS-a, kreirati rješenja o stvarima u kojima RS ima jasno izraženu ustavnu ulogu.

Zvizdić je ranije u srijedu izjavio da je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koji će biti predan 15. februara, u potpunosti ispunio sve uslove.

On je istakao da nisu imali namjeru ništa kriti, niti je odluka donesena u tajnosti, nego se, kako objašnjava, čekalo da se entitetske vlade upoznaju s dokumentom.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je Srni da mehanizam koordinacije koji je Zvizdić predstavio kao usaglašeni dokument nema podršku RS-a, niti njenih institucija.

Dodik: Veleizdaja Saveza za promjene

On je istakao da tajnost samog procesa usvajanja odluke o sistemu koordinacije već sasvim jasno govori da tu nije riječ o nečemu što ima podršku svih.

“Pitam se samo šta su tog 26. januara na tajnoj sjednici Savjeta ministara radili ministri iz takozvanog Saveza za promjene, osim što su ponizno i svjesno digli ruku protiv RS-a. I opet će takozvani Savez za promjene pitati šta je tu izdaja. Ovo je veleizdaja, i to najveća od Daytona do danas”, kazao je Dodik.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i presjednik Glavnog odbora te stranke Saša Magazinović ocijenili su da je “novoformirani” mehanizam koordinacije poraz Bosne i Hercegovine.

“Zvizdić je slagao poslanike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Odluka je donesena 26. januara, a javnost je o tome saznala tek 15 dana poslije”, rekao je Magazinović novinarima u Sarajevu.

DF: Dovođenje pred svršen čin

On je naglasio da je u međuvremenu održana sjednica Predstavničkog doma bh. Parlamenta, na kojoj je, zajedno s nekoliko drugih poslanika, uputio pitanje dokle se došlo s mehanizmom koordinacije.

“Predsjedavajući Zvizdić je slagao Parlament i nije nas obavijestio o tome da je mehanizam koordinacije usvojen. Da li neko s dobrim namjerama zaista ima razlog da bilo šta krije od javnosti?”, upitao je Magazinović.

I Demokratski front sopćenju ukazuje na netransparentnost rada Vijeća ministara prilikom donošenja odluke o mehanizmu koordinacije.

“Očigledna je namjera bila ostaviti stručnu javnost po strani i dovesti institucije države, entiteta i kantona pred svršen čin”, ističu iz DF-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije