Novi navodi o offshore kompanijama Siniše Malog

U Srbiji su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije otkrili kako navode još jednu – četvrtu po redu – offshore kompaniju koja je povezana s gradonačelnikom Beograda.

Do sada su već objavili nekoliko dokumenata koji, tvrde, dokazuju da je u vrijeme vršenja javnih funkcija bio dio tih kompanija s ne baš transparentnim poslovanjem.

Gradonačelnik Siniša Mali posljednje navode mreže KRIK-a ne želi komentirati, javlja Jelena Glušac, novinarka Al Jazeera.

Britanski Djevičanski otoci su egzotični raj više poznat po offshore kompanijama nego po turizmu, a te se kompanije, pak, po asocijaciji povezuju s pranjem novca.

Mreža KRIK nije tako decidna u svojim optužbama. Ipak, prvog čovjeka Beograda proziva za netransparentnost u zvaničnoj biografiji. 

Stevan Dojčinović iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije je kazao: “Mi njega znamo kao čoveka koji je radio u agenciji za privatizaciju, posle toga je vodio privatnu konsultantsku agenciju Oli Consulting, pa postao savetnik za finansije tada prvom potpredsedniku Vlade Vučiću, a zatim gradonačelnik. Naše priče otkrivaju da je sve vreme, od kad je bio u agenciji za privatizaciju do danas, uporno osnivao različite offshore firme”.

KRIK je do sada objavio dokumentaciju koja gradonačelnika Beograda povezuje s četiri takve kompanije.

Dvije, za koje KRIK tvrdi da im je Siniša Mali i dalje direktor, učestvovale su u kupovini luksuznih apartmana u bugarskom ljetovalištu Sveti Nikola krajem 2012. godine.

Skriveni detalji

Iako je najprije tvrdio da mu je potpis na tim ugovorima falsificiran, a onda, ipak, priznao da je stanove kupovao, Mali nikad nije rekao za koga.   

“Našli smo još dve firme. Jedna je bila uključena u jedan veoma sumnjivi posao sa nelegalnim prisvajanjem deset hektara državne zemlje u kojoj je lično njegova porodica učestvovala. Kasnije je vlasništvo te državne zemlje koju su Siniša Mali i njegova porodica dobili, prebacio na treću offshore kompaniju koju smo našli i ta offshore firma mu je isplatila pola miliona evra tu transakciju. Takođe ne znamo da li je on ili neko treći bio iza te offshore kompanije i sad smo stigli do četvrte firme, o njoj najmanje znamo”, rekao je Dojčinović.

Dokumenti KRIK-a navode da je kompanija “Busby Financial Corp.” osnovana 2004. na Britanskim Djevičanskim otocima. Ko je vlasnik, nije poznato. Ali direktorica njenog beogradskog predstavništva, koje je poslovalo svega mjesec dana, bila je gradonačelnikova supruga.

I dok Siniša Mali odbija komentirati navode, komentirao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. 

“Ta priča koju sam pročitao je inače potpuno besmislena. Nisam imao strpljenja ni do kraja da pročitam koliko je… ali ajde, bolje ništa da ne govorim. Ko god bude kršio zakon, biće sklonjen sa tog mesta”, poručio je Vučić.

U Agenciji za borbu protiv korupcije upozoravaju da državni službenici ne smiju doživljavati privatne poslove privatnim. 

Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kazao je: “Javnost ima pravo da zna, funkcioneri nemaju prava da budu toliko osetljivi, jer oni moraju da rade u javnom interesu, čak ni kada se to ni karijerno ni materijalno ne isplati. Ukoliko smo prihvatili da vodimo računa o javnom interesu, onda je normalno pravo građana da znaju te stvari”.

Za šest mjeseci otkako istražuje, mreža KRIK navodi da se ni policija ni tužilaštvo nisu interesirali za slučaj.

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da su istražne radnje pokrenuli, ali da su procedure duge, komplicirane i da će u javnost izaći kada budu imali dovoljno podataka.

Izvor: Al Jazeera