Crnogorska opozicija: Prekid bojkota samo uz datum novih izbora

'Naši zahtjevi su imperativni, a to su ponovljeni izbori, ali i uslovi za te izbore', poručili su iz crnogorske opozicije (Anadolija)
'Naši zahtjevi su imperativni, a to su ponovljeni izbori, ali i uslovi za te izbore', poručili su iz crnogorske opozicije (Anadolija)

Predstavnici opozicije u crnogorskom parlamentu najavili su kako će bojkot rada tog zakonodavnog tijela, u kojem učestvuju Demokrate, Socijaldemokratska partija, Demos, Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija biti nastavljen “sve dok se ne utvrdi istina o pokušaju državnog udara 16. oktobra”, ali i dok ne bude potvrđen datum za nove izbore.

Građanski dio crnogorske opozicije predstavio je danas predstavnicima diplomatskog kora izvještaj o događanjima tokom izbornog dana.

U izvještaju je navedeno da je tada “vladala atmosfera straha koja je uticala je na izlaznost”. Diplomatama je predočeno da tokom izbornog dana nekoliko sati nisu bile u funkciji aplikacije Viber i WhatsApp, a navedeno je i da je zabilježeno mnogo nepravilnosti. 

Crna Gora se nalazi u institucionalnoj krizi, a sinhronizacija opozicije daje rezultate. Ovaj izvještaj je odbrana Ustava koji jasno kaže da se ne može uspostaviti vlast koja ne proizlazi iz slobodne volje građana. Ne želeći da prejudiciram, nemamo dilemu da je širenje straha i panike saopštenjima tužilaštva i policije uticalo da opozicioni birači ne izađu na izbore”, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Kako državni vrh nije znao?

Opozicija i dalje nema odgovor, dodao je, na pitanje o tome kako za “najveće krvoproliće od Drugog svjetskog rata po riječima specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, nisu znali tadašnji premijer Milo Đukanović i tadašnja ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić”. 

“Ako oružje nije ni došlo do Crne Gore, zašto ta informacija nije objavljena nakon zatvaranja birališta”, pita Bečić.

Po njemu, “sve mora da se dovede do kraja, a jedinstven odgovor opozicije potpuno je opravdan”.

Govoreći o ponavljanju izbora, smatra da bi razumni rok za to bio najkasnije u terminu predviđenom za predsjedničke izbore. 

Duet državnih udara

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić naveo je kako je “svako povjerenje potrošeno duetom državnih udara”. 

“Imali smo dva udara – jedan vanjski, a drugi unutrašnji – od strane Demokratske partije socijalista (DPS). Vrijeme će pokazati da li su to bila dva ili jedan državni udar”, rekao je Krivokapić. 

Lider Demosa Miodrag Lekić je poručio da “opozicija na sve viđeno odgovara iznuđenim potezom, a to je bojkot”. 

“Ovo je prvi odgovor, a vidjećemo koji će biti sljedeći. Naši zahtjevi su imperativni, a to su ponovljeni izbori, ali i uslovi za te izbore, kao i odgovor na takozvani državni udar”, poručio je Lekić. 

Još je izvjesnom ocijenio najavu da se opozicija u parlament neće vratiti. 

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević poručuje kako opozicija želi izbore “bez državnih udara i kupovine glasova”.

Posredovanje diplomata 

Austrijski veleposlanik u Crnoj Gori Johann Froehlich upitao je predstavnike opozicije jesu li spremni razmotriti sudjelovanje u radu ad hoc parlamentarnog tijela koje bi se bavilo događanjima na dan izbora. 

Krivokapić je odgovorio kako je “uslov uvjet za to prekid bojkota, a toga nema bez određivanja datuma novih izbora u razumnom roku”. 

Crnogorska opozicija, koju čine 39 od 81 zastupnika, bojkotira parlament jer smatra da su izbori bili nedemokratski i da su održani u danu kada je pokušan državni udar.

Europski povjerenik za proširenje Joannes Hahn pozvao je jučer opozicijske stranke da okončaju bojkot i vrate se u parlament. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO