Agius traži pomoć UN-a u hapšenju troje radikala

Nepoštivanje suda potkopava njegovu sposobnost da vodi pravedne i efikasne postupke, podsjeća Agius (EPA)

Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Carmel Agius pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da osigura postupanje Srbije po nalozima tog suda koji zahtijeva hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke.

Haški sud je nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića zatražio prije 22 mjeseca zbog optužbi da su utjecali na svjedoke u procesu protiv njihovog stranačkog predsjednika Vojislava Šešelja tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

Uz to, Agius je u obraćanju Vijeću sigurnosti pozvao sve članice UN-a da realiziraju međunarodne naloge za hapšenje koji su nedavno izdani za troje optuženih, naglašavajući da je Međunarodni sud u Haagu spreman ekspeditivno postupiti u tom predmetu, u skladu s pravima na zakoniti pravni postupak i pravedno suđenje.

Presuda Mladiću do kraja 2017. 

“Suradnja s Međunarodnim sudom predstavlja ključnu obavezu i premda sud uvažava da političke osjetljivosti u određenim okolnostima mogu proisteći iz suradnje s njim, one nikada ne mogu predstavljati izgovor za nesuradnju”, rekao je Agius.

Stoga je zatražio podršku Vijeća sigurnosti, tvrdeći da nepoštivanje suda potkopava njegovu sposobnost da vodi pravedne i učinkovite pravosudne postupke.

Govorio je i o drugim slučajevima koji su u toku pred Haškim sudom.

Najavio je kako se postupci u predmetu protiv Ratka Mladića i žalbeni postupak u predmetu “Prlić i drugi” odvijaju predviđenom dinamikom. Očekuje da presude oba predmeta budu izrečene do kraja studenog 2017. godine.

Izvor: Agencije