Sredstvima Srbije gradit će se vrtić i ulica u Srebrenici

Načelnik Srebrenice rekao je da se i u budućnosti može računati na pomoć Vlade Srbije (Anadolija)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović boravila je u srijedu u Srebrenici, gdje se sastala s načelnikom Mladenom Grujičićem.

Zajedno su obišli lokaciju na kojoj će biti izgrađen vrtić, a zatim i glavnu gradsku ulicu, koja će biti rekonstruirana donacijama Vlade Srbije.

Potom su Mihajlović i Grujičić održali sastanak u Domu kulture u Srebrenici, a glavna tema razgovora bila je saradnja na realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata u toj općini.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim premijeru [Srbije Aleksandru] Vučiću na podršci, a i potpredsjednici, koja je direktno došla na teren. Građani Srebrenice mogu da računaju na podršku Srbije. Na nama je da izađemo sa prijedlozima Vladi Srbije, a oni se neće oglušiti na to. Mi ćemo uraditi, Opština Srebrenica, sve ono što je na nama da doprinesemo bržoj realizaciji projekata koji su u planu”, rekao je Grujičić.

Izdvojeno pet miliona eura

Mihajlović je rekla da je s načelnikom Grujičićem razgovarala o realizaciji najavljenih infrastrukturnih projekata.

“Vlada Srbije je izdvojila pet miliona evra, koje ulažemo u Srebrenici, od čega su tri miliona evra namenjena za infrastrukturne projekte. Danas sam ja ovde da vidimo gde će se graditi obdanište. Krajem marta ili početkom aprila izvođač će ući na gradilište i početi gradnju obdaništa. Srbija je uz Srebrenicu. Stabilnost koja treba da postoji u Srebrenici, [entitetu] Republici Srpskoj i celoj Bosni i Hercegovini temelj je stabilnosti cele regije. Pokazali smo da možemo da rušimo, ali moramo i da gradimo zajedničkim snagama i ostavimo budućim generacijama koje dolaze. I saobraćajnicu i vrtić ćemo izgraditi u toku naredne godine. Naš naredni sastanak će biti krajem meseca u Beogradu”, rekla je Mihajlović.

Osvrnula se i na činjenicu da najavljeni projekti kasne s realizacijom.

“Nakon izbora načelnik nije odmah preuzeo svoju dužnost. U takvoj situaciji ne možete da radite sa opštinom koja nije kompletna. U tom nekom periodu nije bilo moguće obavljati poslove. Nadam se da više neće biti problema. Mi smo napravili tačne dinamike kad šta mora da se uradi. Tačnu cijenu obdaništa ćemo znati najkasnije do 15. januara”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da su razgovarali i o naknadi za potopljeno zemljište u Podrinju tokom gradnje hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta.

Vratiti dug bh. općinama

Tada je u četiri općine koje danas pripadaju RS-u potopljeno blizu 1.100 hektara zemljišta.

Posljednju naknadu tri općine dobile su 1991. godine, uoči početka rata u Bosni i Hercegovini.

“U užem timu naredne sedmice ćemo imati sastanak sa direktorom Elektroprivrede Srbije, da vidimo na koji način da vratimo dug, koji nije mali. Da li će to biti u novcu ili kroz određene projekte. To je bila prva tema o kojoj sam pričala sa načelnikom Srebrenice”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Agencije