Mektić: Hrvatska vodi politiku konflikta

Od 46 pripadnika ISIL-a koji su se vratili u BiH, njih 20 je u zatvoru, a ostali su obuhvaćeni istragom, precizirao je Mektić (Al Jazeera)
Od 46 pripadnika ISIL-a koji su se vratili u BiH, njih 20 je u zatvoru, a ostali su obuhvaćeni istragom, precizirao je Mektić (Al Jazeera)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovno je odbacio tvrdnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o “povratku tisuća osoba” s iračko-sirijskog ratišta u BiH.

Iznio je podatak da je 226 bh. državljana boravilo na tim ratištima, te naveo kako BiH zna sve njihove podatke.

Napomenuo je i kako ih je tamo trenutno 115, njih 65 je poginulo, a u BiH se vratilo njih 46. “Od tih 46, za njih 20 je izrečena zatvorska kazna, dok su ostali obuhvaćeni istragom”, precizirao je Mektić.

Na konstataciju hrvatske predsjednice o tome da je vrijeme da se takvim prijetnjama pogleda u oči, Mektić je kazao da bi “i oni [Hrvati] trebali učiniti isto, posebno kada je u pitanju Jasenovac u kojem je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu”. 

I danas, kao i jučer, pozvao je nadležne obavještajno-sigurnosne službe Hrvatske, ali i novinara Večernjeg lista koji je pisao o radikalizaciji u BiH da javno pokažu dokument iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) na koji se pozivaju.

Potvrdio je da takav dokument ne postoji, a ukoliko ga pokažu javnosti s pečatom odgovorne osobe iz SIPA-e, Mektić je najavio da će preuzeti punu odgovornost za sve što je do sada rekao.

Zlonamjerni pokušaji

Ne zna šta je pozadina ovakvih, kako ih je nazvao, “zlonamjernih pokušaja predstavljanja BiH nesigurnom državom”, ali je mišljenja da je “sve počelo nakon hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju kojima se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni nad Srbima”.

“Došao je red da za nedjela počinjena u prošlom ratu odgovaraju oni koji su ih činili nad srpskim stanovništvom. Hrvatskoj su puna usta podrške za BiH i njen evropski put, ali ako je Evropska unija to što dolazi iz Hrvatske posljednjih nekoliko dana, nikada neću dići ruku za nju”, stav je državnog ministra sigurnosti.

Ne bježi od činjenice da BiH, kao i zemlje regije, “imaju problema s terorizmom, radikalizmom i ekstremizmom”, ali je naglasio da se “BiH s tim odlučno bori te da je rezultat toga činjenica da za šest mjeseci niko iz BiH nije otišao na iračko-sirijsko ratište, a ne postoje ni ozbiljne terorističke prijetnje”. Ipak, nije želio isključiti tu mogućnost.

“Hrvatska je nedavno bila u konfliktu sa Srbijom, a sada se prebacila na BiH. Zbog čega, nije mi jasno kao što mi nije ni jasno koji je cilj takve retorike iz susjedne nam države”, zaključio je Mektić.

‘Samo da ISIL ne napravi problem’

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u međuvremenu je također nastavila polemiku s predstavnicima bh. vlasti, pa je iz Rijeke poručila kako je na njoj i na svima u BiH da osiguraju da “pripadnici terorističke organizacije ISIL koji se vraćaju ne naprave problem”.

Po njenim riječima, “neophodno je uspostaviti programe njihove dugoročne deradikalizacije”. Poručila je i kako se neće raspravljati oko njihova broja preko medija.

Prethodno je u Dubrovniku upozorila kako se “treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca”.

Odmah joj je odgovorio zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić, rekavši da u Bosni i Hercegovini raspolažu saznanjem o njih 140. Naveo je i kako je ozbiljan problem ako je brojka koju je hrvatska predsjednica iznijela točna, a “još ozbiljniji” ako nije.

“Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva. Ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.

“Na meni i na svima u BiH je da osiguramo da jedna, stotine ili tisuće osoba ne naprave problem, a u tome je neophodno uspostaviti programe dugoročne deradikalizacije osoba koje se vraćaju. Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana“, najavila je. 

‘Nije važno ispasti veći frajer’

“Idemo hladnih glava sagledati kakvo je stanje, dogovoriti se kako ćemo surađivati i rješavati ta pitanja. Meni je bitno da su građani Hrvatske i svi građani BIH, sva tri naroda, sigurni, da ne zaštitimo samo osobnu sigurnost nego i vrijednosti i načela  iza kojih stojimo kao demokratski sustavi”, rekla je hrvatska predsjednica.

“Krajnje vrijeme je da se povežemo, da uspostavimo konkretnu suradnju i prestanemo od ovoga stvarati situaciju tko će biti u pravu i ispasti veći frajer”, dodala je Grabar-Kitarović.

Ponovila je kako želi da BiH bude demokratska, samostalna, politički emancipirana, suverena država te da u potpunosti podržava njen teritorijalni suverenitet i integritet, sva ljudska i građanska prava, jednakopravnost sviju naroda i prosperitet svakog njenog građana.

Na novinarsko pitanje trebaju li i građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović je kazala da nema razloga za paniku. Istaknula je da je bitno izraditi sustav domovinske sigurnosti u današnje vrijeme sigurnosnih ugroza raznih oblika. 

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO