Bošnjački odbornici iz Srebrenice pisali Izetbegoviću

Dio odbornika Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Srebrenici uputili su otvoreno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, u kojem ga pozivaju “da ih isključi iz SDA i tako ih kazni što su se vratili u Srebrenicu”.

“Iako smo očekivali da će Kolegij SDA na sinoćnjoj sjednici donijeti pravednu i najbolju odluku za Srebrenicu i spasiti ugled stranke, SDA se odlučila podržati predsjednika Općinskog odbora SDA Hamdiju Fejzića i zanemariti izborni legitimitet pet odbornika u Srebrenici i podršku naroda koja nam je data”, navodi se u pismu, koje potpisuju Alija Tabaković, Begija Smajić, Nedib Smajić, Almir Muminović i Almir Dudić.

Nakon nesuglasica o načinu djelovanja u Skupštini općine Srebrenica, SDA se u tom gradu podijelila na dva dijela, a pet odbornika koji su privrženi Sadiku Ahmetoviću, zastupniku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, osnovalo je novi klub u Skupštini općine – “Klub odbornika SDA, SBiH povratnika u Srebrenicu”.

‘Vratili se najhrabriji’

U Skupštini općine Srebrenica SDA ima još dva odbornika – Hamdiju Fejzića i Tifu Efendić.

Za formiranje kluba u Skupštini općine Srebrenica potrebna su najmanje tri odbornika, tako da trenutno dva člana SDA ne mogu formirati poseban klub u Skupštini općine.

“Isključite nas iz SDA jer smo se vratili u Srebrenicu i izbrišite iz članstva, jer živimo sa svojim porodicama u gradu u koji su se samo najhrabriji vratili. Zar je naše desetero djece, koji svoje školske dane provode u Srebrenici, manje važno od dva Fejzićeva sina, koji žive u Sarajevu? Zar je 4.000 Srebreničana manje bitno jer su svoje povjerenje ukazali nama koji živimo u Srebrenici? Zar su druge žrtve genocida, i to one koje Vam pišu kako kome zatreba, vrijednije od nas koji ovdje živimo i koji smo također žrtve genocida i porodice šehida? U svim Vašim govorima koje smo slušali imate običaj ukazati da su šehidi najbolji sinovi Bosne. Kako su mogli najbolji sinovi Bosne roditi otpadnike i smutljivce?”, piše u pismu Izetbegoviću.

“Zar je dotle došlo da moramo razdvajati žrtve genocida i svrstavati ih u kojekakve izdajice i smutljivce? Jesmo li mi manje obrazovani, iako smo diplomirani inženjeri, profesori, nastavnici, samo zato što živimo u Srebrenici? Da li smo to mi manje bitni samo zato što živimo u Srebrenici i ne činimo onaj uski krug ljudi iz Srebrenice po kojem Vi vrednujete Srebrenicu i Bošnjake Srebrenice?”

Ovim je predsjednik SDA pokazao da ga zaista interesira samo Sarajevo i njegove okolne općine, jer predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica s porodicom živi u Vogošći, piše u pismu.

Federacija ‘puna’ Srebreničana

“Bilo bi pošteno reći Bošnjacima Srebrenice da je SDA ovim jasno poručila da je najbolje biti Bošnjak Srebrenice izvan Srebrenice. Zbog toga nas je sve manje u Srebrenici, a sve više u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine.”

U pismu se spominje i predsjednik Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje Dževad Mahmutović, za koga se navodi da “ne može osjetiti kakav je osjećaj poslati svoje dijete u školu u kojoj ne može izučavati svoj jezik, na modelu kojeg ne primjenuje u svojim Milićima, gdje je na funkcijama postavio ljude koji s porodicama žive u ovoj opštini”.

Također se ističe ime potpredsjednika SDA i federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, koji se “javno, na sva usta, deklarira kao povratnik, a čini suprotno, jer istinsko povratničko srce nikada neće izdati povratnika, niti će učiniti nažao onima koji čine stub naše vjere”.

“Hvala Vam što nas opet podsjećate na teške trenutke i na 1995. godinu i stvarate bol u našim srcima i jasno poručujete da Vam je sve preče od Srebrenice. Uz Božiju pomoć, preživjeli smo 1995. godinu i preživjet ćemo i ovu situaciju”, zaključuje se u pismu.

Nastavljena konstituirajuća sjednica

Konstituirajuća sjednica Skupštine opštine Srebrenica, koja je prekinuta prošle sedmice, nastavljena je danas izborom novog rukovodstva Skupštine.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Srebrenica je Hamdija Fejzić, predsjednik Opštinskog odbora SDA, a potpredsjednik je Radomir Pavlović iz SNSD-a.

U Srebrenici su vlast formirale stranke – SNSD, DNS, SDS, NDP i SDP i dva odbornika SDA.

Pet odbornika iz koalicije SDA/SBiH/SBB su privremeno napustili sjednicu i to su Alija Tabaković, Almir Dudić, Almir Muminović, Begija Smajić i Nedib Smajić.

Na sjednici Skupštine opštine danas trebaju da budu imenovani i vršioci dužnosti načelnika odjeljenja, kao i zamjenik opštine Srebrenica. Također, očekuje se usvajanje rebalansa opštinskog budžeta za 2016. godinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO