Plenković: Nema refašizacije u Hrvatskoj

Plenković je najavio kako će se tražiti zakonsko rješenje koje će regulirati pitanja koja se odnose na totalitarne režime (Al Jazeera)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako želi jasno odbaciti insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva.

Izjava dolazi nakon što je načelnica općine Jasenovac Marija Mačković (HDZ) kazala kako ne vidi ništa sporno u tome što je prije mjesec dana u centru Jasenovca učestvovala u otkrivanju spomen-ploče u počast jedanaesterici poginulih pripadnika HOS-a, na kojoj uklesan stoji i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Plenković je ocijenio kako je delikatno da je sporni spomenik podignut baš u Jasenovcu, te je najavio kako će se tražiti zakonsko rješenje koje će regulirati pitanja koja se odnose na totalitarne režime.

Po njemu, to do sada nije bilo riješeno na odgovarajući način.

Zakonsko rješenje

Kazao je kako je “to grb udruge (Udruga branitelja HOS-a) koja je dobila odobrenje službi u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjega Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade”.

”Prije svega želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškome logoru Jasenovcu. Isto tako izražavam pijetet  prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku. Tražit ćemo zakonsko rješenje jer u ovome trenutku nemamo mehanizma za rješavanje ovoga pitanja”, naveo je Plenković.

Predstavnici Udruge branitelja HOS-a su 5. novembra na zgradi dječijeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića u centru Jasenovca otkrili spomen-ploču u počast jedanaesterici poginulih pripadnika HOS-a na tom području tokom rata u Hrvatskoj.

Na spomen-ploči stoji “Neovisnost i suverenost Republike Hrvatske životima su izborili i bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga – HOS-a, 1. satnije ‘Ante Paradžik'”. Uz imena poginulih HOS-ovaca na ploči piše kako je podižu HOS Jasenovac i Udruga branitelja HOS-a grada Zagreba, a na grbu HOS-a, uz ostalo, stoji i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Reakcije iz Srbije

Među učesnicima otkrivanja spomen-ploče uz pripadnike HOS-a bili su i predstavnici Grada Novske te načelnica općine Jasenovac.

Zbog ustaškog pozdrava na ploči u Jasenovcu u nedjelju je reagirao srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin, koji je pozvao EU da reagira na “bujanje fašizma u Hrvatskoj”, ističući da postavljanje takve ploče u Jasenovcu, gdje je tokom Drugog svjetskog rata bio ustaški koncentracioni logor, više nije pitanje samo za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodnu reakciju.

Iz HOS-a su poručili kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, pod kojim su se “u Domovinskom ratu borili protiv velikosrpskog agresora na Hrvatsku”.

Izvor: Agencije