Makedonija, država opasna za novinare

Pogoršava se sloboda medija u Makedoniji, a ta država je na rang listi “Reportera bez granica” za sedam godina pala za 80-tak pozicija. Osim političkih pritisaka, novinari se suočavaju i s fizičkim napadima, koji nemaju pravosudnu završnicu. Skandal s prisluškivanjem pokazao je da je više od 100 novinara bilo nezakonito praćeno.

Goran Mihajlovski je 15 godina proveo na čelu najtiražnijih novina Vest. Njegova kolumna Sakam da kažam subotom je čitateljima bila ritual. Ugovor mu nije produžen, pa je novi izazov našao na portalu nazvanom prema kolumni.

“Sada sam puno slobodniji, iako u svakom poslu imate tekućih problema. Ipak, telefoni rjeđe zvone da bi naručili, da bi vas kritizirali, da bi vam ukazali šta trebate pisati. Od toga me stomak više ne boli, sada boli zato što smo novi i trebamo rasti”, kaže Mihajlovski.

Prisluškivano više 100 novinara

Dok njegov posao raste, Makedonija je pala. Osim za 80-ak pozicija u sedam godina na rang-listi “Reportera bez granica”, prema Freedom Houseu, pala je i u grupi neslobodnih zemalja. I Evropska komisija ocijenila je prošle godine da se sloboda medija pogoršava, nema političkog pluralizma, a nacionalne televizije, kako piše u dokumentu, izvještavaju u korist vladajuće stranke. U posljednje četiri godine bilo je 40-ak napada na novinare, a nijedan od njih nije riješen.

“Ako hoćemo da imamo slobodne i profesionalne medije, trebamo nasilnike odvojiti od žrtava. Pored ovakve kontrole medija, koju vrše politički i poslovni krugovi, ne možemo pričati o slobodi medija. Oni više ne služe kao instrument demokratskog društva i razvoja demokratskih procesa, već su klasična propagandna mašinerija, kao u vrijeme komunizma, kako bi oni koji kontroliraju Makedoniju sačuvali vlast”, upozorava Naser Selmani iz Udruženja novinara Makedonije.

Prisluškivani telefonski razgovori koje je 2015. godine objavila opozicija, a istražuje Specijalno tužiteljstvo, otkrili su kako pojedini medijski urednici primaju direktne instrukcije o uređivačkoj politici od visokih Vladinih dužnosnika. Više od 100 novinara je prisluškivano, a među njima je i Mihajlovski.

“Koliko može biti monstruozan um koji je to osmislio? S druge strane, ljuti me što se kod nas to toliko ustalilo u ove dvije godine da ljudi jednostavno kažu: ‘Dobro, slušali su’, kao da je to normalno. Poražavajuće je to na momente. To je kršenje osnovnih ljudskih prava, kršenje privatnosti”, smatra on.

Kazne i do 4.000 eura

Zato je stanje u medijima bilo dio pregovora vlasti i opozicije u rješavanju političke krize.

“Radi osiguranja fer i demokratskih izbora, formirano je ad hoc telo koje prati izveštavanje televizija i radio-stanica 100 dana pre izbora. Toliko traje i mandat novog urednika Makedonske radiotelevizije, postavljenog na predlog opozicije”, javila je Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska.

Nova komisija već je medijima izrekla 13 opomena i devet kazni zbog neizbalansiranog izvještavanja. Ako sud potvrdi prekršaj, morat će platiti novčanu kaznu od 4.000 eura.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada