Gradovi u regiji koji neće slaviti Novu

Organiziranog dočeka Nove godine večeras neće biti u mnogim gradovima širom regije. Na osobnu ili inicijativu građana, neki gradovi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji – odustali su od proslava kako bi novac preusmjerili u humanitarne svrhe.

Vijest da Kakanj odustaje od novogodišnje proslave brzo se proširila društvenim mrežama i izazvala pozitivne reakcije širom regije. U tom gradiću u Bosni i Hercegovini procijenili su da je novac potrebniji sedmogodišnjem sugrađaninu kome je skupa operacija hitna.

“U prethodnim godinama smo organizovali dočeke. Ovaj put je bila situacija specifična da su nama građani predložili – hajde da to ove godine ne organizujemo i usmjerimo na liječenje našeg sugrađanina”, kaže Nermin Mandra, načelnik kakanjske općine.

Da je zdravlje bitnije od slavlja, zaključili su i u još nekim gradovima i općinama.

“Organizovanog dočeka Nove godine neće biti ni na glavnom požeškom trgu. Požega je prvi grad u Srbiji koji se ove godine odrekao proslave”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Novac je uplaćen za popravak skenera u užičkoj bolnici jer su građani Užica i Požege danima, zbog dijagnostike, putovali u druge gradove.

“To je dobilo jedan odjek – ne populistički i samoreklamerski nego je stvarno bio jedan human gest. Na kraju se to ispostavilo korisnim i ja sam prezadovoljan što je ta akcija pokazala svrsishodnost”, poručuje Milan Božić, predsjednik Opštine Požega.

Ni Skoplje ne čeka Novu godinu

Iz sličnih razloga od proslava su odustali i Novi Pazar, Vranje, Knjaževac, Višegrad, kao i mnogi drugi gradovi. Među njima i jedna prijestolnica – Skoplje.

“Skoplje će simbolična sredstva koja su planirana za doček Nove godine u iznosu od dva milijuna denara (32.700 eura) usmjeriti na rješavanje socijalnih pitanja. Kojih? Odlučit ćemo na narednoj sjednici”, odgovorio je Nedelčo Krstevski, glasnogovornik Grada Skoplja.

Najveći broj ovakvih odluka peticijama su inicirali građani.

To je veoma lijep gest našeg načelnika i vjerujem da svi u gradu to podržavaju”, kaže Džana iz Kaknja.

“Pozitivno u svakom slučaju. Normalno da podržavam”, dodaje njezin sugrađanin Kenan.

“Ne vidim nikakav razlog da bi mi nešto slavili u ovako teškoj situaciji u zemlji. Slavlja su dobro došla, ali u vremenima kad budemo sredili sva ostala stanja u zemlji”, govori Milisav iz Požege.

Pokrenute nove humane inicijative

Humanost je za sociologe razumljiva, posebno u teškoj socijalnoj situaciji. Ipak, ukazuju, otkazivanje proslava je, prije svega, pokazatelj nedostatka sustavnih rješenja.

“Sama ta ideja da se pred jedno slavlje ili Novu godinu to čini, već u tome vidimo kritiku države koja nije učinila sistematski da ne dođe do tih impulsa pomoći, altruizma, dobročinstva koje je uvek dobro jer to je osećaj za drugog”, objašnjava sociolog Ratko Božović.

Humanitarne akcije potaknule su i nove inicijative – neke općine osnovale su posebne fondove za hitne intervencije.

“Mi smo formirali značajan budžet za neke interventne aktivnosti, ali je to ponovo pokazatelj slabosti. Nadam se da će ova država toliko se izgraditi da ovakvih akcija bude što manje, a da se stvari sistemski rješavaju”, napominje kakanjski načelnik Mandra.

Inicijative za odustajanje od proslava postojale su i u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Subotici. Zabave uz estradne pjevače, međutim, nisu otkazane, ali je većina gradskih čelnika obećala da će dio zarade od novogodišnjeg turizma odvojiti u humanitarne svrhe.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kitili smo naše jelke i, nestrpljivi, naliveni uzbuđenjem koje nas je dražilo sedmicama, iščekivali radničkog Djeda Mraza.

blog by Izet Perviz
Published On 30 Dec 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO