Rezultati popisa u RS-u: 58.000 stanovnika manje

Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske (RS) danas su u Banjoj Luci predstavili rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova provedenog 2013. godine u BiH, a koji se odnose na taj bh. entitet. 

Objavljeni rezultati značajno se razlikuju od podataka koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

U usporedbi s rezultatima Agencije za statistiku BiH, čiju je valjanost prihvatio i Ured za statistiku Evropske unije (EUROSTAT) riječ je o odstupanju od 58.081 osoba, iako su u RS-u ranije tvrdili kako je sporan status približno 20.000  ljudi. 

Prema zvaničnom bh. popisu u entitetu Republika Srpska živi 1.228.423 stanovnika (34,79 posto), a prema podacima koji su danas predstavljeni u Banjoj Luci, u RS-u se stalnim stanovnicima može smatrati 1.176.372 osoba, od kojih je više od 970.000 (82 posto) Srba.

Zavod za statistiku RS-a tvrdi kako u tom entitetu živi nešto više od 26.000 Hrvata, što je u ukupnom udjelu stanovništva 2,2 posto dok je Bošnjaka nešto više od 148.000 ili 12,6 posto.

Kada je u pitanju vjera, pravoslavaca je 82,82 posto; muslimana je 12,77 posto popisanog stanovništva, a katolika 2,20 posto. Nije se izjasnilo 0,69 posto popisanih, ateista je 0,49 posto, a agnostika 0,10 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u RS-u živi 81,5 posto Srba, 14 posto Bošnjaka i 2,4 posto Hrvata.

Od ukupnog broja stalnog stanovništva maternji jezik srpski je odabralo 83,95 posto stanovništva u RS-u. Bosanski govori 12,84 posto popisanih, a hrvatski 1,48 posto stanovnika.

Dragana Madić, predstavnica Zavoda za statistiku RS-a, je rekla da je starije stanovništvo brojnije od mlađeg u RS-u.

Najviše stanovnika u RS-u ima Grad Banja Luka i to 180.053. Grad Bijeljina ima 103.874, stanovnika Prijedor 80.916, Doboj 68.514, Istočno Sarajevo 59.916, dok najmanji broj stanovnika ima Trebinje, 28.239.

Polovina stanovništva u tom bh. entitetu ima završenu srednju školu (50,56 posto), a 8,66 posto popisanih je visokoobrazovano.

Samo završenu osnovu školu ima 21,17 posto stanovništva, dok 9,65 posto ima nepotpuno osnovno obrazovanje. Bez ikakvog obrazovanja je 5,83 posto stanovništva.

Salkić: Legalizovanje etničkog čišćenja

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da je objavljivanje entitetskih popisnih rezultata suprotno zakonu.

“Nije bilo to moguće uraditi i na neki način to pokazuje da je entitetski zavod za statistiku uključen u cjelokupni projekat Milorada Dodika da pokaže da država ne može funkcionisati, da to sve treba podijeliti i da na ovaj način podržavaju separatističku politiku koju vodi Milorad Dodik”, rekao je Salkić. 

On smatra da nije postojao nijedan razlog da se objavljuju rezultati popisa na nivou entiteta kada je to uradila nadležna Agencija za statistiku BiH te kada su predstavnici EUROSTAT-a dali pozitivno mišljenje.  

“Ne može se nikako drugačije tumačiti entitetsko objavljivanje rezultata popisa nego sa ciljem da bude Bošnjaka i Hrvata što je moguće manje na prostoru ovog entiteta i da se na neki način time dodatno legalizira etničko čišćenje, progon koji se desio na prostoru ovog entiteta, a odnosi se na Bošnjake i Hrvate”, rekao je Salkić. 

Istakao je da je ta aktivnost neprihvatljiva i da očekuje da objavljivanje rezultata popisa za RS nema nikakvu ulogu u životu uopšte. 

“Ipak, mislim da će ovo entitetsko objavljivanje popisnih rezultata stvarati ozbiljan problem na evropskom putu Bosne i Hercegovine i mislim da je to bio jedan od dodatnih razloga zašto to radi zavod za statistiku entiteta”, kazao je Salkić. 

Vlasti RS-a ne priznaju rezultate Agencije za statistiku BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je u oktobru konačne rezultate popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine.

Međutim, vlast RS-a je odbila da prizna i objavi rezultate popisa stanovništva u BiH, jer, kako tvrde, nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

Odlukom Narodne skupštine RS-a nije prihvaćena u Agenciji za statistiku BiH usvojena metodologiju za obradu podataka popisa, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika, odnosno približno 200.000 osoba koje su popisane da žive u BiH.

U julu je u entitetskom parlamentu usvojen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Tada je rečeno da će rezultate popisa objaviti Zavod za statistiku RS-a, nakon što se u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu donese Program obrade podataka.

Rezultati popisa, po tom zakonu, trebaju biti objavljeni najkasnije šest mjeseci poslije stupanja zakona na snagu.

Zavod je obavezan i da Narodnoj skupštini RS-a podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi s realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Sjednicu Narodne skupštine su tada napustili poslanici Koalicije Domovina uz stav da usvajanje ovog zakona predstavlja nastavak politike etničkog čišćenja te da se popisom može da bavi samo Agencija za statistiku BiH.

Izvor: Agencije 


Povezane

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je usvojila Zakon o popisu stanovništva. Njega je predložila entitetska Vlada kako bi mogli da objave rezultate popisa samo za područje tog entiteta. Prvog jula,  Agencija za statistiku BiH objavila je rezultate popisa, ali ih vlasti tog entiteta ne prihvataju.

Published On 13 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO