Pripadnici HVO-a iz Orašja optuženi za ratne zločine

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem približno 142 svjedoka i vještaka (Al Jazeera)
Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem približno 142 svjedoka i vještaka (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja. 

Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi “Donja Mahala” počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da su na taj način počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem približno 142 svjedoka i vještaka i prilaganjem obimnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ukinut pritvor

Penzionirani general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, te ostali optuženi, uhapšeni su u oktobru.

Na ročištu koje je pred Sudom Bosne i Hercegovine održano krajem novembra, tužilac Milenko Kajmaković iznio je prijedlog da se pritvor produži za još dva mjeseca.

Kazao je kako su dvojno državljanstvo pritvorenih i “politički obojena medijska kampanja” koja je pratila privođenje osumnjičenika za ratne zločine dovoljni razlozi za određivanje takve mjere.

Međutim, odlukom Suda odbijen je prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora te je izrečena zabrana napuštanja mjesta boravišta, zabrana putovanja i neke druge mjere.

Izvor: Agencije


Povezane

U Hrvatskoj i BiH ne smiruju se reakcije nakon hapšenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO