Milorad Dodik ispitan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ispitan je danas, u svojstvu osumnjičenog, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz te institucije.

“Osumnjičeni Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH”, navedeno je u priopćenju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s referendumom o Danu Republike Srpske.

Krajem rujna vlasti u entitetu RS održale su neustavni referendum o Danu RS-a, koji su oštro kritizirali domaći političari, ali i međunarodna zajednica.

Dan poslije Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je Dodiku poziv na saslušanje, a, kako je tada priopćeno, izdana je obvezujuća uputa u kojoj je određen tim koji radi na tom predmetu.

“Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu. Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupat će u skladu sa zakonom”, stajalo je u priopćenju.

Dodik: Politički motivisana ispitivanja

Dodik je kasnije potvrdio da se odazvao na poziv Tužiteljstva BiH, ali i rekao kako su ispitivanja u tom slučaju “politički motivisana” te da postupajući tužitelj “treba da obustavi istragu”.

Pristao je, kaže, dati izjavu u Sarajevu, nakon što su iz Tužiteljstva BiH “nekoliko puta odbili da izjavu uzmu na teritoriji RS-a”.

“Odlučio sam da, bez obzira na spekulacije razne vrste, danas dam izjavu. Nazvao sam tužioca i otišao u Tužilaštvo BiH i dao izjavu”, naveo je Dodik.

U izjavi je, kaže, naveo kako ne razumije zašto je uopće pozvan u Tužiteljstvo BiH.

“Istraga koja se vodi je politička motivisana ne samo protiv mene, već i nekih drugih ljudi, a naročito protiv RS-a. Ne očekujem nikakvo dalje postupanje tužioca, jer za to nema pravnih osnova. Sve drugo što bi se učinilo bilo bi politički motivisano”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Odbijao poziv na saslušanje u Sarajevu

Dodik je ranije govorio kako mu “ne pada na pamet da se odazove na poziv za saslušanje u Sarajevu s obzirom na to da se ne osjeća sigurnim u glavnom gradu BiH”, insistirajući na tome da bude saslušan na teritoriju Republike Srpske.

U današnjem priopćenju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine navodi se kako se Dodik sumnjiči za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz članka 239. Kaznenog zakona.

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u tom članku. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj nastavlja istragu u navedenom predmetu, navedeno je u priopćenju.

Neustavni referendum

Predmet je otvoren nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine izvijestio državno tužiteljstvo da su vlasti Republike Srpske odbile provesti presudu kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao Dan RS-a jer “vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu”, kao i da su vlasti RS-a organizirale referendum o tome hoće li se taj datum ipak obilježavati iako je sudskim pravorijekom provedba takvog referenduma bila zabranjena.

Dodik je u ovom slučaju prvoosumnjičeni i do sada su mu dva puta slani pozivi na saslušanje, na koje se odbio odazvati.

Odazivanje na poziv Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kako je medijima kazao sâm Dodik, bio je i izravni zahtjev koji mu je u nedavnom telefonskom razgovoru postavio zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Yee, prenose agencije.

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine ranije su u sklopu ove istrage saslušani svi članovi povjerenstva za provedbu referenduma, koje je formirala Narodna skupština Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO