Makedonija dobila novi parlament

U Makedoniji je konstituiran novi saziv Sobranja te su ovjereni mandati novih 120 izabranih zastupnika.

Izbor predsjednika Sobranja odgođen je za drugi datum, nakon novogodišnjih praznika, i formiranja parlamentarne većine.

U međuvremenu se očekuju pregovori o mogućim koalicijama. Najjače stranke imaju razliku od samo dva mandata – VMRO-DMPNE ima 51, a SDSM 49.

Odlučujuću ulogu u formiranju buduće vlasti imat će DUI s izabranih deset zastupnika. Ostale stranke Albanaca imaju još deset zastupničkih mjesta.

“Prvi put nakon nezavisnosti Makedonije makedonske stranke koje ulaze u Sobranje imaju gotovo izjednačene šanse formirati novu većinu. Ishod prevremenih izbora je pokazao najtešnju razliku između najvećih stranaka u Makedoniji od nezavisnosti zemlje”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Glasanje o novom predsjedniku Sobranja može biti i prvi pokazatelj u kojem smjeru idu pregovori o formiranju nove vlasti. 

“U svakom slučaju, da bi formirale novu vladu, makedonske stranke trebaju mandate koje je osvojila albanska stranka DUI ili poslanička mesta manjih partija Albanaca. Trajko Veljanovski iz vladajuće stranke osam godina je vodio parlament. Trebamo videti da li će on ponovo biti kandidat i da li će voditi ovu sednicu, pošto to je bilo sporno”, dodaje Blaževska Evrosimoska.

Mandat za sastav nove vlade

Makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov treba u roku deset dana nakon formiranja Sobranja čelniku partije ili koalicije koja ostvari parlamentarnu većinu dati mandat za sastav nove vlade.

Mandatar ima 20 dana da Sobranju dostavi program i sastav nove vlade. Na prijedlog mandatara, vlada se bira u Sobranju većinom glasova od ukupnog broja zastupnika.

Raspisivanje ovih izbora bio je jedan od dogovora političkih lidera kako bi se okončala kriza u zemlji, koja traje već dvije godine, posebno nakon objavljivanja skandala s prisluškivanjem.

To su bili deveti parlamentarni izbori. Od nezavisnosti do sada sedam puta na izborima je pobijedio VMRO-DPMNE, a dva puta SDSM. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Koalicija za bolju Makedoniju, predvođena VMRO-DPMNE-om, osvojila je najviše poslaničkih mandata (51), i nakon ponavljanja glasanja na jednom biralištu u mestu Tearce. Izborni rezultat nalaže da predsjednik države, nakon što se konstituiše Sobranje, Nikoli Gruevskom, kao predsjedniku pobjedničke liste, da mandat za formiranje vlade. Međutim, i opozicioni SDSM, sa dva osvojena mandata manje, uvjerava da […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO