Dodik ponovno prijeti otcjepljenjem RS-a

Dovoljno je bilo da Dodik zagalami na neke zastupnike pa da vladajuća većina odjednom shvati kako je Neum srce Republike Srpske, a Pelješki most njena arterija (AP)
Dovoljno je bilo da Dodik zagalami na neke zastupnike pa da vladajuća većina odjednom shvati kako je Neum srce Republike Srpske, a Pelješki most njena arterija (AP)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je najave kako će taj entitet nastaviti putem otcjepljenja od BiH, dok potpredsjednik RS-a upozorava kako će takvu namjeru odlučno spriječiti.

“Iduće godine ćemo imati jedan veoma važan referendum za našu budućnost. Moji saradnici i ja odredit ćemo kada će se održati”, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS u četvrtak navečer.

Dodao je kako će RS već u prvoj polovini 2017. imati priliku “zahtijevati svoj status” i pozvao opozicione političke stranke da učestvuju u ostvarenju njegove zamisli.

Dodik drži kako je nakon septembarskog referenduma o Danu RS-a otvoren put svim vrstama referendumskih izjašnjavanja.

“Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora naviknuti da izlazi na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni”, istakao je Dodik.

Po njegovim riječima, planovima o osamostaljenju RS-a doprinijet će i dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD-a.

Salkić: Protivustavno ponašanje

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić upozorio je da takvi planovi mogu izazvati velike probleme i sukobe.

“Ovaj entitet nikada neće biti samostalan jer Bošnjaci kao autohtoni narod ove zemlje, koji je konstitutivan na svakom pedlju teritorija BiH, neće to dopustiti”, izjavio je Salkić u Doboju gdje se sastao s predstavincima lokalnih vlasti i bošnjačkih udruženja.

Salkić je pozvao državne prijatelje BiH da ne dopuste, kako je kazao, Dodikove avanture, a bh. pravosuđe da sankcioniše njegovo protivustavno ponašanje.

“Poručujem svim građanima BiH, međunarodnoj zajednici, našim prijateljima, a i onima koji podržavaju rušenje naše zemlje da mi nećemo dopustiti rušenje zemlje, njenu podjelu i pljuvanje. Milorad Dodik krši Ustav, a mi u ovoj zemlji imamo institucije i pojedince koji imaju obavezu spriječiti povrede Ustava i ustavnog poretka”, kazao je Salkić.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO