Bogoljub Karić stigao u Srbiju kao slobodan čovjek

Vlasnik BK grupe Bogoljub Karić danas je stigao u Srbiju, kao slobodan čovjek, na, kako kaže, vjenčanje svoje kćerke Danice.

Karića su na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali članovi porodice i stranke, saradnici, i predstavnici medija, a dočekan je aplauzom i povicima “Bogoljub – Bogoljub” i pjesmom.

Karić je Srbiju napustio prije 11 godina kada je za njim raspisana potjernica, čije povlačenje je naloženo prije dva dana. Dan prije tužilaštvo je donijelo naredbu kojom se obustavlja istraga protiv Karića zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja odgovornog lica. Prije tri dana povučena i Interpolova potjernica za njim.

Iz Specijalnog suda navode da su obustavom istrage prestali da postoje razlozi koji bi opravdavali zadržavanje okrivljenog u pritvoru.

Odluku tužilaštva Karić je proslavio porukom objavljenom na  Facebooku, napisavši kako je to za njega “najradosnija” vijest.

Obustava više optužnica

“Posle dvadeset godina sumnjičenja da sam navodno zloupotrebio položaj u privatnoj kompaniji, obustavljena je istraga koja je protiv mene vođena. Ponovo se potvrdilo staro pravilo da je pravda spora, ali dostižna”, napisao je.

Protiv Karića, koji je izvan Srbije od 2006. godine, nedavno je zbog zastarjelosti obustavljen i postupak u Višem tužilaštvu u Beogradu po optužnici iz 2010. kojom se teretio za zloupotrebu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz Mobtela.

Njemu će sada morati vratiti i više skupocjenih automobila, kuća i lokala, koji su privremeno bili zaplijenjeni tokom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da nije sretan zbog obustavljanja istraga protiv Bogoljuba Karića, ali da nije na njemu da se miješa u rad pravosudnih organa.

Izvor: Al Jazeera i agencije