Skupština Kosova za rušenje zida u Mitrovici

Od nadležnih institucija poslanici zahtijevaju da izgradnju zida tretiraju kao ilegalnu gradnju (Al Jazeera)
Od nadležnih institucija poslanici zahtijevaju da izgradnju zida tretiraju kao ilegalnu gradnju (Al Jazeera)

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži da se u januaru sruši zid, koji je prije tri sedmice izgrađen u blizini ibarskog mosta u sjevernoj Mitrovici.

Od nadležnih institucija poslanici zahtijevaju da izgradnju zida tretiraju kao ilegalnu gradnju.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić ranije je izjavio da je riječ o potpornoj strukturi šetališta, koja se može redizajnirati, kako je dogovoreno sa predstavnicima Evropske unije.

Veseli najavio rušenje zida

Na skupštinskoj raspravi o izgradnji zida, održanoj u petak, predsjednik Skupštine Kadri Veseli izjavio je da će, u slučaju da Opština Sjeverna Mitrovica odbije da sruši zid, to učiniti centralne institucije Kosova.

“Tokom prošlosedmične rasprave u Skupštini Kosova vezano za ilegalnu izgradnju zida na sjeveru Mitrovice, u ime Alijanse za budućnost Kosova predložio sam, između ostalog, da se usvoji nacrt rezolucije kojom od premijera tražimo da razriješi dužnosti ministricu za dijalog Editu Tahiri i da se pregovori sa Srbijom prekinu. Vladajuća koalicija nije podržala ove dvije tačke. Složili smo se sa većinom stranaka vlasti i opozicije, da ih izbacimo iz rezolucije i da je usvojimo kako bismo spriječili dalju podjelu betoniranjem Mitrovice”, rekao je Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO