Policijska intervencija zbog spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu

Inicijativa ističe da su HOS-ovci isticanjem simbola mržnje stali protiv temeljnih postulata hrvatske države (Yihr.hr)
Inicijativa ističe da su HOS-ovci isticanjem simbola mržnje stali protiv temeljnih postulata hrvatske države (Yihr.hr)

Nakon što su članovi Inicijative mladih za ljudska prava u četvrtak ujutro svojim pismom prelijepili spomen-ploču HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu, koja je postavljena u spomen pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) poginulim u ratu u Hrvatskoj, na poziv su intervenirali službenici policijske postaje iz Novske, koji su s članovima Inicijative obavili obavijesni razgovor i izvješće uputili DORH-u.

Kako je potvrđeno u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj u Sisku, policijski su službenici na licu mjesta obavili očevid, legitimirali počinitelje i obavili s njima razgovor.

Počinitelji, kako je rečeno, priznali su djelo, nisu pružali nikakav otpor pa je postupanje policije proteklo bez prisile i mjera represije.

Opće posebno izvješće o događaju policija će na daljnje postupanje proslijediti DORH-u, koji će ustanoviti postoje li elementi kaznenog djela.

Svojim su priopćenjem takav tijek događaja potvrdili i članovi Inicijative mladih za ljudska prava.

“Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju i neko državno odvjetništvo, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje – o vama raspravljaju odbori, osnivaju se povjerenstva, a ako stanete u obranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njezine institucije – gone vas”, napisala je Inicijativa na Facebooku.

Uz imena poginulih pripadnika HOS-a, na spomen-ploči u Jasenovcu koju su pismom prelijepili članovi Inicijative, nalazi se i sporni ustaški pozdrav. 

“Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji. Naime, na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH,” priopćeno je jutros iz Inicijative, javlja Hina.

Raspravljajući o toj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je na sjednici 14. prosinca da taj tekst na ploči vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima, dok je Vlada najavila osnivanje povjerenstva. 

‘Instrumentalizacija poginulih’

Odbor je svojim zaključkom pozvao “nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac”. 

“Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je ploču, ne oštetivši je, prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile”, navodi se u priopćenju Inicijative mladih.

“Možda nenamjerno, instrumentalizirali ste poginule za promociju protuustavnih nastojanja”, stoji u pismu članovima jasenovačke i zagrebačke udruge HOS-a, koje su postavile tu ploču 5. studenog. 

Inicijativa ističe da su HOS-ovci isticanjem simbola mržnje stali protiv temeljnih postulata hrvatske države, a poginule suborce instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima.

Na ploči je, uz imena poginulih pripadnika HOS-a i grb udruge HOS, koji sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni”. 

‘Sramotno odsustvo reakcije nositelja vlasti’

Inicijativa podsjeća da je Republika Hrvatska, prema Ustavu, socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

“Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja. Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država”, stoji dalje.

“Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju,” navodi se u pismu.

“Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg

“Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima”, poručila je Inicijativa članovima HOS-a u pismu koje je postavila preko ploče u Jasenovcu.

HOS: Stari hrvatski pozdrav

Iz HOS-a su ranije poručili kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, pod kojim su se “u Domovinskom ratu borili protiv velikosrpskog agresora na Hrvatsku”.

Istaknuli su da dragovoljci HOS-a iz 1991. godine nisu fašisti, već, kako tvrde, istinski antifašisti koji su se suprotstavili srpskom fašizmu, da pozdrav “Za dom spremni” nije fašistički i nije sporan, a najavljena je i mogućnost iniciranja referenduma o tom pozdravu.

Naglasili su da su podigli malu spomen-ploču 5. studenoga u Jasenovcu za poginulih 11 suboraca, a ne čuvarima logora za vrijeme Drugog svjetskog rata te da je suludo uspoređivati pripadnike HOS-a s fašistima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO