Policija neutralizirala ručnu bombu u Mitrovici

Naprava je neutralizirana kontroliranom eksplozijom (Tanjug)
Naprava je neutralizirana kontroliranom eksplozijom (Tanjug)

Specijalizirane jedinice Kosovske policije (EOD) neutralizirale su u noći na četvrtak eksplozivnu napravu ispred hotela Saša u sjevernom dijelu Mitrovice.

Kako je Tanjugu izjavio regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić, specijalizirane jedinice su kontroliranom eksplozijom nešto prije 23:00 sati neutralizirali ručnu bombu.

Bojić je rekao da nije bilo materijalne štete i da je tužilac kvalificirao ovo djelo kao izazivanje opće opasnosti.

Ulica koja vodi prema ovom hotelu bila je blokirana nekoliko sati nakon što je bomba pronađena, razvučena žuta traka, a na mjestu dgađaja bili su prisutni pripadnici kosovske policije koji su osiguravali područje.

Eksplozivna naprava bačena je ispred ulaza u ovaj hotel i nije eksplodirala.

Kosovski mediji javljaju da je u tom hotelu u srijedu boravila ministrica za dijalog Vlade Kosova Edita Tahiri koja je otvorila kancelariju Vlade Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice.

Otvaranje Vladinih prostorija

Saša Dedović, vlasnik hotela Saša, ocijenio je da je motiv za postavljanje neeksplodirane eksplozivne naprave kod njegovog hotela, to što je u njemu u srijedu boravila ministrica Tahiri.

“Došla je nekim starim kolima, u pratnji jedne muške osobe i rekla da je svratila samo da vidi prostorije u kojima treba da budu smešteni radnici – Srbi… Zamolio sam je da ode da ne bih imao probleme i ona je vrlo brzo otišla, ali se u hotelu slikala i kasnije izjavila da je ovde otvorila kancelariju Vlade Kosova”, rekao je Dedović.

On je dodao da “Tahiri ništa nije otvorila u Kosovskoj Mitrovici”.

“Ovde treba u februaru da počne da radi oko 80 radnika srpske nacionalnosti, bivših pripadnika Civilne zaštite i MUP–a, koji su integrisani u više različitih kosovskih ministarstava”, rekao je Dedović.

Dedović je rekao da “sumnja da su napadači na njegov hotel isti oni koji su poslije posjete Edite Tahiri zapalili baštu kafića u blizini glavnog mosta na Ibru”, javlja Beta.

Prištinski mediji su jučer javili da je ministrica Tahiri otvorila kancelarije Kosovske vlade u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.

Kako se navodi, u tim prostorijama će raditi 105 službenika iz 15 kosovskih ministarstava i više agencija kojima će upravljati koordinatori.

Ovi događaji prethodno nisu bili najavljeni, a za njih se saznalo u saopštenju za javnost koje je Tahiri popodne objavila na svojoj Facebook stranici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO