Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Dragana Vikića i drugih

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje (Anadolija)

Dragan Vikić, jedan od optuženih za ratni zločin u Sarajevu 1992, kazao je da su njegove ruke čiste i da je spreman da se ponovno brani.

On je za sarajevski portal Klix.ba kazao da će optužnica protiv njega i ostalih optuženih epilog imati na sudu, te da bilo kakav komentar u ovom trenutku ne bi imao smisla.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog “Šok“, i Mladena Čovčića, zvanog „Rogatica”.

Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u Sarajevu u aprilu 1992. godine.

Vikić je dodao da neke od optuženih ne poznaje.

Saznanja o zločinu

“Ja sam imao neka druga saznanja o tom zločinu, ali njih zasad niko ne pominje”, kazao je Vikić.

Dodaje da se zločin u Velikom parku definitivno desio, ali da nije imao nikakve veze sa jedinicom kojom je on komandirao, niti sa njim lično.

“Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje, niti bilo šta. Ali eto, vidjet ćemo”, rekao je on za Klix.

Vikić je kazao i da je zločin trebalo procesuirati ranije, ali da, kako kaže, nekome nije bilo u interesu da se to uradi.

“Ne da je moglo, nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali eto, Bože moj, branit ćemo se ponovo. Moje ruke i ruke mojih ljudi kojima sam ja komandovao su čiste”, poručio je Vikić.

Optuženi se terete da su u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Navodi se da su optuženi znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura.

U optužnici se dodaje da se optuženi terete u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu.

Strijeljanje zarobljenika

Zarobljeni su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe, tvrde tužioci, a javlja Fena.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelomični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se i dalje traga.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dragan Vikić je na početku rata u BiH bio komandant specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, koja je uz pripadnike Teritorijalne odbrane i građane Sarajeva, organizirala odbranu grada.

Jedan je od najpoznatijih ličnosti uključenih u odbranu Sarajeva.

U ratnom periodu je odlikovan sa najvišim priznanjima Oružanih snaga R BiH: “’Zlatnom policijskom značkom”, “Specijalnom značkom” i “’Zlatnim ljiljanom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Penzionisani general Armije BiH za Al Jazeeru govori o sjećanjima na početak rata u BiH i o opsadi Sarajeva.

Published On 08 Apr 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO