Ivanov: EU i NATO krivi za krizu u Makedoniji

"Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni", kazao je Ivanov (EPA)
"Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni", kazao je Ivanov (EPA)

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov kritikovao je Evropsku uniju i NATO zbog zastoja u euroatlantskim integracijama Makedonije, kazavši kako su djelomično odgovorni za političku krizu u toj zemlji.

“Mi smo 2008. godine bili na pragu članstva u NATO, a 2009. smo dobili prvi pozitivan izvještaj i preporuku za početak pregovora s EU”, kazao  je Ivanov u godišnjem obraćanju naciji te dodao kako u takvim okolnostima, institucije odgovorno i brzo primjenjuju reforme, a građani žive s očekivanjem da je evropska budućnost nadomak ruke.

“A onda, na vrhuncu naših napora, očekivanja i optimizma, gorko smo razočarani”, naglasio je Ivanov.

Blokiranje i ignorisanje

On je zatražio od EU da prestane da blokira budućnost Makedonije te djelomično okrivio EU i NATO zbog trenutnih političkih problema u Makedoniji.

“Umjesto datuma za pregovore, mi smo blokirani. Umjesto članstva u NATO, mi smo ignorirani. Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni”, ustvrdio je Ivanov.

“Neodgovorno ponašanje EU i NATO prema Makedoniji neminovno se odražava na našu unutrašnju politiku”, rekao je makedonski predsjednik, naglasivši pritom kako je reformski zamah izgubljen, a da su odnosi između političkih stranaka postali napeti.

Grčka je 2008. godine stavila veto na članstvo Makedonije u NATO, a blokira i pregovore o članstvu u EU zbog spora oko imena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO