Isplate štedišama Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj

Dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine (Pixsell)
Dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine (Pixsell)

Slovenija je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb (LB) dosad isplatila 103 miliona eura duga, a krajem ove godine isplatila je i prve depozite štedišama LB-a Sarajevo od oko 1,5 miliona eura, objavio je slovenski fond za sukcesiju.

Slovenija je dobila 28.500 zahtjeva za isplatu stare devizne štednje od štediša izvan Slovenije, od čega više od 15.000 od hrvatskih štediša.

Do kraja ove godine, nakon završenih postupaka verifikacije, izvršeno je više od 10.000 isplata, većinom štedišama u Hrvatskoj, saopštio je fond.

Odluku o vraćanju nekoć spornih depozita, za koje je Ljubljana ranije tvrdila da ih treba rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države, slovenska vlada donijela je temeljem zakona prihvaćenog 2013. godine.

Dvije godine za podmirenje duga

Zakon je donesen nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je država kao osnivač i vlasnik te banke odgovorna za povrat sredstava stranim štedišama na isti način na koji je prije dvadesetak godina obeštetila štediše u Sloveniji, isplativši im u ratama glavnicu i pripadajuće kamate.

Prema izračunima slovenske vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH trebali bi ukupno dobiti 258 miliona eura.

Dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verificiraju.

Zahtjevi  za verifikaciju računa i isplatu štednje podnose se na posebnom obrascu Fonda za sukcesiju u Ljubljani, a vlasnici štednjih knjižica i njihovi pravni nasljednici mogu ih uložiti najkasnije do kraja decembra 2017. godine.

Izvor: Agencije 


Povezane

Za povrat stare devizne štednje štedišama Ljubljanske banke izvan Slovenije odgovorna je ta država. Isto tako Srbija je odgovorna za povrat takve vrste štednje štedišama Invest banke. Predsuda je ovo Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbura u predmetu troje državljana Bosne i Hercegovine koji su tražili odgovornost tuženih država.

Novac je i dalje kamen spoticanja u dobrosusjedskim odnosima Slovenije i Hrvatske. Problem Ljubljanske banke i dalje varira od finansijskog problema do ozbiljne političke ucjene. Zato su se u četvrtak i treći put sastali stručnjaci ne bi li pronašli rješenje. Priznali su da su došli tek do obrisa mogućeg bilateralnog rješenja. Detalje nisu htjeli otkriti […]

Dvije decenije star problem isplate stare devizne štednje – prvenstveno klijentima Ljubljanske banke, na prostoru bivše države, mogao bi da bude okončan. Tome se nadaju stare devizne štediše u Bosni i Hercegovini. Na to čekaju 20 godina. Ali Slovenija najavljuje žalbu na presudu suda iz Strasbourga.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO