Dodik: Nikolić će doći na obilježavanje Dana RS-a

Dodik je s Vučićem i Nikolićem razgovarao o situaciji u regiji, stanju u BiH i odnosima Srba i Bošnjaka (Anadolija)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da će srbijanski šef države doći na obilježavanje Dana Republike Srpske.

Dodik je isti poziv uputio i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali on neće doći u Banju Luku jer je tih dana u službenoj posjeti Indiji.

“U RS će doći najvažniji gost, a to je predsjednik Srbije i mi želimo zajedno da skrenemo pažnju na činjenicu da je RS stvorena 9. januara i da taj datum ostaje trajno u temeljima RS i da se neće mijenjati nikakvim administrativnim odlukama nikakve instance”, rekao je Dodik.

Razgovarali o situaciji u BiH

Nakon sastanka s Nikolićem Dodik je izjavio kako je tema razgovora bila situacija u Bosni i Hercegovini, te da su “procjenjivali šta treba ubuduće činiti”.

“Ono što je nedvosmisleno jasno [jest] da situacija u BiH, bez obzira na neke pokušaje i ocjene da je stabilna i da se kreće ka stabilnosti, apsolutno ne stoji i ne odgovara realnosti. Vidimo tenzije koje dovode do toga da se uporno od jednog dijela međunarodnih faktora osporava RS, vidjeli smo juče da je Bakir Izetbegović rekao da je RS opasnija od terorizma u BiH, što govori o tome na koji način se posmatra i želi vidjeti RS”, rekao je Dodik.

Dodao je da je o svemu tome razgovarao i s predsjednikom Nikolićem i s premijerom Vučićem, s kojim je sastanak imao ranije u toku dana.

“Naravno, poštuje se Dejtonski sporazum, ali i na jednom i na drugom mjestu sam dobio jasnu poruku da je RS od velikog interesa za Srbiju i da Srbija neće gledati bilo kakvo osporavanje, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i subjektiviteta same RS”, kazao je Dodik.

Vučić obećao podršku

Prethodno je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Dodikom poručio kako su najveći interes Srbije stabilnost u regiji i dobri odnosi sa susjednim državama.

On je ponovio kako Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali kako se i integritet RS-a mora poštovati, prenosi agencija Tanjug.

“Srbija će u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali i zbog činjenice da pripadamo istom narodu, pomagati i podržavati opstanak i prosperitet Srpske i da neće dozvoliti njeno egzistencijalno ugrožavanje”, rekao je Vučić, saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Dodikova ugroženost

Dodik je rekao Vučiću kako je situacija u Bosni i Hercegovini veoma složena i komplicirana, kako se srpski narod nalazi pod stalnim pritiscima pojedinih predstavnika zapadnih država, naročito Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ali i bošnjačkog rukovodstva, “koje ne preza od poređenja Republike Srpske sa terorizmom kao najvećom pošasti savremenog sveta”, navodi se u saopćenju.

“Republika Srpska se osjeća ugroženom, a srpski narod obespravljenim u bosanskohercegovačkoj zajednici”, naglasio je Dodik.

Vučić i Dodik razgovarali su i o situaciji u regiji, odnosima u Bosni i Hercegovini i odnosima Srba i Bošnjaka, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije