Ukinuta potjernica za Bogoljubom Karićem

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o pritvoru i naložio je povlačenje potjernice koja je prije 11 godina raspisana za Bogoljubom Karićem, nakon što je tužilaštvo za organizirani kriminal obustavilo istrage vođene protiv njega.

Nakon što je tužilaštvo u utorak donijelo naredbu kojom se obustavlja istraga protiv Karića zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja odgovornog lica, sudac za prethodni postupak ukinuo je danas rješenje o pritvoru za Karića i naredio povlačenje potjernice, saopćeno je iz suda.

Sud dodaje da su obustavom istrage prestali da postoje razlozi koji bi opravdavali zadržavanje okrivljenog u pritvoru.

U utorak je Tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije objavilo da je obustavilo istragu protiv Karića i još osam osoba, koji su prije 11 godina osumnjičeni za zlouporabu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz kompanije “Mobtel” i omogućavanja poduzećima s Cipra da dobiju devizne kredite “Astra banke” bez jamstava.

Tokom istrage tužitelji nisu mogli doći do dokaza i činjenica koje bi potvrdile da je počinjeno kazneno djelo, prenosi Tanjug.

Karić je bio vlasnik “BK grupacije” i čelnik Pokreta Snaga Srbije, a državu je napustio prije 11 godina kada je za njim raspisana potjernica, čije povlačenje je naloženo danas.

Povratak iz Rusije

Prema navodima beogradskih medija, Karić bi se uskoro mogao vratiti iz Rusije, gdje se nalazio svih ovih godina.

Odluku tužiteljstva proslavio je na Facebooku, napisavši kako je to za njega “najradosnija” vijest.

“Posle dvadeset godina sumnjičenja da sam navodno zloupotrebio položaj u privatnoj kompaniji, obustavljena je istraga koja je protiv mene vođena. Ponovo se potvrdilo staro pravilo da je pravda spora, ali dostižna”, napisao je, među ostalim.

Protiv Karića, koji je izvan Srbije od 2006. godine, nedavno je zbog zastarjelosti obustavljen i postupak u Višem tužilaštvu u Beogradu po optužnici iz 2010. kojom se teretio za zlouporabu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz “Mobtela”.

Njemu će sada morati vratiti i više skupocjenih automobila, kuća i lokala, koji su privremeno bili zaplijenjeni tokom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Tanjug.

Ministrica bez komentara

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović nije htjela komentirati medijske navode kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić burno reagirao na odluku o obustavljanju postupka protiv Karića.

Kaže kako svi trebaju poštivati odluku tužilaštva.

„Mislim da nije primereno da prepričavam šta se dešava u kancelariji u Vladi i kako teče razgovor. Ono što je bitno je da je Tužilaštvo donelo odluku o obustavi postupka i da svi moramo da je poštujemo, slagali se sa njom ili ne. Od mene kao ministra pravde ne možete da očekujete da komentarišem bilo koju ili sudsku ili tužilačku odluku. Kao građanin mogu sa nečim da se složim ili ne, ali to ću zadržati za sebe“, istakla je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije