Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića

Bogoljub Karić bio je vlasnik 'BK grupacije' i čelnik Pokreta Snaga Srbije (EPA)

Tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića i još osam osoba, koji su prije 11 godina osumnjičeni za zlouporabu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz kompanije “Mobtel” i omogućavanja poduzećima s Cipra da dobiju devizne kredite “Astra banke” bez jamstava.

Tokom istrage tužitelji nisu mogli doći do dokaza i činjenica koje bi potvrdile da je počinjeno kazneno djelo.

Karić je bio vlasnik “BK grupacije” i čelnik Pokreta Snaga Srbije, a državu je napustio prije 11 godina kada je za njim raspisana potjernica, čije povlačenje sada očekuje.

Prema navodima beogradskih medija, Karić je sada slobodan čovjek i mogao bi se uskoro vratiti iz Rusije, gdje se nalazio svih ovih godina.

Slavi odluku na Facebooku

Odluku tužiteljstva proslavio je na Facebooku, napisavši kako je to za njega “najradosnija” vijest.

“Posle dvadeset godina sumnjičenja da sam navodno zloupotrebio položaj u privatnoj kompaniji, obustavljena je istraga koja je protiv mene vođena. Ponovo se potvrdilo staro pravilo da je pravda spora, ali dostižna”, napisao je, među ostalim.

Protiv Karića, koji je izvan Srbije od 2006. godine, nedavno je zbog zastarjelosti obustavljen i postupak u Višem tužilaštvu u Beogradu po optužnici iz 2010. kojom se teretio za zlouporabu službenog položaja, odnosno izvlačenje novca iz “Mobtela”.

Njemu će sada morati vratiti i više skupocjenih automobila, kuća i lokala, koji su privremeno bili zaplijenjeni tokom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije