Ukinut par-nepar sistem vožnje u Sarajevu

Samo dan nakon uvođenja Operativni stožer Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je mjeru zabrane vožnje po sistemu par-nepar na sarajevskom području.

Takvu je odluku javnosti prenio Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Kantona Sarajevo, navodeći da je za utorak najavljena promjena vremena, koja bi mogla donijeti poboljšanje stanja sa zagađenjem zraka.

“Donijeli smo odluku kojom smo prekinuli epizodu uzbune i proglasili epizodu upozorenja. Mjere koje su definisane u epizodi upozorenja ostaju na snazi”, objasnio je Lukić.

Kvalitet zraka skoro nepromijenjen

No, nije pojašnjeno iz kojih je izvora stožer dobio podatke o poboljšanju vremena, javlja Hina. 

Iz Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH nekoliko sati ranije objavljeno je kako je kvaliteta zraka u Sarajevu praktično nepromijenjena u odnosu na prethodne dane kada je onečišćenje dosegnulo takve razmjere da je moralo biti proglašeno stanje uzbune.

Zabilježene su tek “blago niže vrijednosti” čestica prašine u odnosu na prethodne dane, u kojima je njihova koncentracija prelazila granicu od 400 mikrograma po prostornom metru, a tolerira se ona do 50 mikrograma.

Hitne službe bile oslobođene zabrane

Prethodno je, sukladno odluci od subote, počela primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo te proglašena tzv. treća epizoda – uzbuna.

Odluka je stupila na snagu u nedjelju ujutro, čime je privremeno bila ograničena upotreba motornih vozila, pa je prvog dana na snazi bila zabrana prometovanja vozila čije registracijske pločice završavaju parnim brojem.

Danas se zabrana odnosila na vozila čije se pločice završavaju neparnim brojem.

Mjera se nije odnosila na vozila policije, inspekcijskih organa, Ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Skraćena nastava

Iako je Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražio prekid nastave u školama zbog velikog zagađenja zraka, takav zahtjev nije prihvaćen.

Kantonalne vlasti usvojile su apel Vijeća roditelja Kantona Sarajevo po kojem prekidanje nastave nije potrebno četiri dana prije završetka polugodišta, ali je prihvaćena preporuka za skraćivanje sati, prekid izvannastavnih aktivnosti, te dozvola djeci sa zdravstvenim problemima da ne dolaze na nastavu.

Nastava u školama Kantona Sarajevo od sutra će trajati samo do 17 sati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO