Zakon o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine neustavan

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je sporne izmjene krajem prošle godine (Al Jazeera)

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku po kojoj Zakon o državnoj službi nije u skladu s entitetskim Ustavom, pa je zato stavljen izvan snage.

Riječ je o zakonu koji je aktualna parlamentarna većina usvojila unatoč žestokim kritikama međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i opozicijskih političkih stranaka.

Uoči glasanja o ovom zakonu Europska komisija uputila je pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću, u kojem ga je upozorila da izmjene i dopune, među ostalim, podrazumijevaju značajno proširenje popisa političkih imenovanja.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović još je u travnju uputio Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi Federacije Bosne i Hercegovine, koji je usvojen krajem prošle godine.

“Tražio sam poništavanje članova ovog zakona koji se odnose na način zapošljavanja rukovodećih državnih službenika, jer se tu radi o politizaciji javne uprave. Mislim da je prekršen niz ustavnih odredbi, a protivno je i Reformskoj agendi, jer zakon ne da nije reformski nego nas vraća 10 godina unazad”, objasnio je Dunović u izjavi za Oslobođenje.

Federalna Vlada će ispoštovati odluku

Vlada Federacije BiH potvrdila je da će ispoštovati odluku Ustavnog suda FBiH, te najavila da će novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi uskoro biti pripremljen i upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

Priopćili su i da će u proces donošenja zakona biti uključen veliki broj institucija i stručnjaka, nevladine organizacije i akademska zajednica.

“Cilj nam je donijeti kvalitetan zakon koji će smanjiti broj državnih službenika, rasteretiti Budžet i omogućiti preusmjeravanje ovog novca u razvojne projekte i zapošljavanje mladih. 

Javnost treba da zna da sadašnji zakon nanosi veliku štetu Budžetu Federacije BiH, jer je na osnovu njega proizašlo na desetine hiljada izvršnih sudskih presuda u vrijednosti oko milijardu konvertibilnih maraka (pola milijarde eura), dok se trenutno vode sudski procesi za novih više od 500 miliona konvertibilnih maraka (250 miliona eura), što će dodatno opteretiti Budžet FBiH. Zbog toga je teško održavati fiskalnu stabilnost Federacije BiH, a što je direktna posljedica nečijih ranijih propusta”, priopćila je Vlada FBiH.

“Uz to, zbog ovog zakona kvalitet rada u državnoj službi je značajno ograničen, jer sada nije moguće premjestiti državnog službenika s jednog na drugo radno mjesto, iako u nekim institucijama postoji višak radnika, dok u drugima nedostatak zaposlenika narušava radni proces”, navodi se u priopćenju.

Većina za izmjene zakona

Sporno je u zakonskim promjenama imenovanje rukovodećih državnih službenika na četverogodišnji mandat vezan za nositelje izvršne dužnosti, te premještaj na drugo radno mjesto dosadašnjih rukovoditelja.

No, premijer Novalić je u vrijeme donošenja zakonskih promjena tvrdio da zakon spada u red prioritetnih aktivnosti jer harmonizira mjere i područja radno-pravnog zakonodavstva koji su otvoreni usvajanjem Zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi Federacije Bosne i Hercegovine izglasala je u listopadu većina od 59 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), te Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Amandmani na prijedlog ovog zakona tada su odbijeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije