Uhapšena dopredsjedavajuća parlamenta FBiH

Odbrana je uložila žalbu navodeći da je odluka o hapšenju nezakonita (Fena)

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer uhapšena je u petak na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici.

Vijest o hapšenju agenciji Fena je potvrdio branitelj Vesne Švancer, advokat Vlado Adamović, navodeći da je njegova branjenica lišena slobode, “jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra za kada je bilo zakazano ročište u Općinskom sudu u Zenici, iako je priložila ljekarsko uvjerenje kojim je opravdala izostanak”.

“Vesna Švancer je ljekarskim nalazom opravdala svoj nedolazak. Zakon ‘kaže’ da se pritvor može odrediti kada okrivljeni ne opravda svoj nedolazak” pojašnjava Adamović.

Istovremeno, ocijenio je iznenađujućim da sutkinja u ovom predmetu nije prihvatila njeno opravdanje/ljekarski nalaz, precizirajući da je, ukoliko je bila nezadovoljna, mogla angažirati vještaka.

Uložena žalba

Advokat Adamović navodi da je u vezi s tim uložio žalbu u kojoj je naznačio da je takva odluka, po ocjeni odbrane, potpuno nezakonita.   

Prema medijskim napisima, protiv Vesne Švancer se u Općinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru.

Švancer, iz Saveza za bolju budućnost BiH, je na mjesto dopredsjedavajuće imenovana u oktobru prošle godine.

Izvor: Agencije